16.11.13

Βοσκός σκότωσε σπάνια λεοπάρδαλη στην ανατολική Τουρκία


Νοέμβριος 16, 2013. Βίντεο.

Στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, στην νοτιο ανατολική Τουρκία, βοσκός κατηγορείται για το θάνατο μιας  σπάνιας στο είδος λεοπάρδαλης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λεοπάρδαλη επιτέθηκε, ξαφνικά, σε περιοχή του Τίγρη ποταμού,  σε ένα από τους δύο βοσκούς που φύλαγαν τα ζώα τους. Παραλίγο να κάνει κομμάτια τον βοσκό Κασίμ Καπλάν, εάν δεν επέμβαινε ο άλλος βοσκός, ο Μαχμούτ Καπλάν, εξάδελφός του, που με μια κυνηγετική καραμπίνα,  πυροβόλησε το άγριο ζώο στο κεφάλι.

Κατά την άγρια  μάχη με την λεοπάρδαλη, ο κυνηγός είχε καταφέρει να σφίξει το κεφάλι της λεοπάρδαλης με τα χέρια του και στο νοσοκομείο που οδηγήθηκε διαπιστώθηκαν μόνο επιφανειακά τραύματα.

Το πτώμα του ζώου εστάλη στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Dicle στο Ντιγιαρμπακίρ (Dicle Üniversitesi).

 Εκεί διαπιστώθηκε ότι η λεοπάρδαλη είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο υποείδος λεοπάρδαλης  της Ανατολίας - Panthera Pardus Tulliana- και είναι καταγεγραμμένη στον κατάλογο του υπό εξαφάνιση ζώων Κόκκινου Βιβλίου της Τουρκίας.

Το περιστατικό θορύβησε τους οικολόγους και τους επιστήμονες. Με έγγραφό τους ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας για την λεοπάρδαλη της Ανατολίας.

Σύμφωνα με το νόμο, για τη δολοφονία προστατευόμενων ζώων, ο ένοχος πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους μέχρι 50.000 τουρκικές λίρες.

Ωστόσο, οι εδικοί πιστεύουν ότι ο δράστης, Μαχμούτ Καπλάν, θα υποστεί διοικητικό πρόστιμο, αντί της καταβολής αποζημίωσης, αφού οι ενέργειες του περιγράφονται ως αυτοάμυνα.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: