29.12.13

Στην Κύπρο ανακαλύφθηκε εργαστήρι καλλυντικών 4.000 ετών


Δεκέμβριος 29, 2013.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στην Κύπρο ένα μοναδικό αρχαίο εργαστήρι αρωμάτων και καλλυντικών προϊόντων, του οποίου η ηλικία είναι τεσσάρων χιλιάδων ετών.


Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε  αρχαιολογικό συνέδριο στη Λευκωσία.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Μαυροράκη, όχι μακριά από τη Λεμεσό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα χώρο, στον οποίο υπήρχαν 70 πέτρινες πλάκες  και γουδοχέρι για άλεσμα και ανάμειξη, καθώς και 50 διαφορετικές ουσίες μαζί με κομμάτια ώχρας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής αρχαιολογικής ομάδας, Maria Rosaria Belgiorno,  που συμμετείχε στην ανασκαφή, είναι ένα μοναδικό εύρημα.

 Η αρχαιολόγος πρόσθεσε ότι και στην Αίγυπτο είχε βρεθεί σκεύη για την παρασκευή καλλυντικών, αλλά ήταν σε τάφους, ως προσωπικά αντικείμενα των ατόμων που είχαν ταφεί.

Στον Πύργο Μαυροράκη τα ευρήματα σαφώς υποδεικνύουν ότι πρόκειται για εργαστήρι και αυτό δηλώνει ότι τα προϊόντα ομορφιάς δεν γίνονταν για προσωπική χρήση, αλλά, για πώληση, σύμφωνα με την Belgiorno.

 Επίσης, ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Δημήτρης Μιχελίδης δήλωσε ότι το εύρημα στον Πύργο «αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη» και «το σημαντικό είναι ότι αυτά τα τεχνουργήματα ανήκουν στην 2η χιλιετία π.Χ.».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: