29.1.14

Η νεκρόπολη της Σωζόπολης


Ιανουάριος 29, 2014.

Ο Γιάβορ Ιβάνοφ της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, ήταν ο επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών στη Σωζόπολη και αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό ‘Φόκους’ για  αυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της 27ης Ιανουαρίου 2014.


Παρουσιάζουμε ορισμένα στοιχεία όπως δημοσιεύθηκαν.

Ερώτηση: Κύριε Ιβάνοφ  θα μας πείτε μας για τις ανακαλύψεις στην νεκρόπολη της Σωζόπολης;

Απάντηση: Οι σωστικές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία μου και του Ντίμιταρ Νεντέφ, διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σωζόπολη. Η γραφική τεκμηρίωση ανατέθηκε στον Βλαντισλάβ Ζίβκοφ.


Για πρώτη φορά η νεκρόπολη των μέσων του 5ου π.Χ. αιώνα εξερευνήθηκε τόσο έντονα και εκτενώς- σε μια έκταση 180 μέτρων. Στο ανοικτό κοιμητήριο της Σωζόπολης μελετήσαμε 27 ταφές, τέσσερις από αυτές ήταν σε λάρνακα, δηλαδή οι νεκροί είχαν αποτεφρωθεί και τα οστά τους τοποθετήθηκαν σε αμφορείς ή δοχεία από  γκρίζα θρακικά κεραμικά.

Σε μία περίπτωση η λάρνακα ήταν ένα πέτρινο δοχείο. Το νεκροταφείο είναι σε δύο επίπεδα: σε βάθος από  0,80 του μέτρου έως 1,10 μ. όπου είναι τα αφιερώματα και από 1,60 έως 2,10 μ. είναι οι ταφή των νεκρών.


Ερώτηση:Τι βρέθηκαν κατά τη σωστική ανασκαφή;

Απάντηση:  Η απογραφή των τάφων ήταν πολύ πλούσια και σπάνια ήταν για ένα νεκρό. Βρέθηκαν περισσότερα από 80 λάρνακες, συμπεριλαμβανομένων μικρών και μεγάλων αμφορέων, διάφορα κεραμικά σκεύη καθημερινής χρήσης, που χρησιμοποιούνταν για αρωματικά έλαια, αρώματα, οινοδόχους. Πολλά από τα αγγεία είναι μεγάλης αξίας και θα αποτελέσουν μια μοναδική έκθεση για τη Βουλγαρία, αυτά κυρίως είναι διακοσμημένα με ερυθρόμορφες παραστάσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αμφορείς, αλλά στην περιοχή της Βουλγαρίας, σπανίζουν.

Ένα άλλο αγγείο παρουσιάζει τέσσερις ανθρώπινες παρουσίες να ομιλούν, βρήκαμε έξι τερακότα, το πιο ξεχωριστό εύρημα για τη Βουλγαρία και τον κόσμο, είναι μια γονατιστή γυναίκα στο φούρνο, όπου βάζει το ψωμί με το δεξί της χέρι, στην αριστερή πλευρά της υπάρχουν ήδη ψημένα ψωμιά. Βρήκαμε παραστάσεις του σάτυρου που ανήκει στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα.

Ερώτηση: Τι έχετε συμπεράνει από υπάρχουσες μελέτες στα νεκροταφεία;

Απάντηση: Πάνω από το 90% εκείνων που έχουν θαφτεί στην περιοχή της μελέτης μας στη νεκρόπολη είναι νεογνά και παιδιά. Η μελέτη των χαρακτηριστικών της ταφής και του τελετουργικού έδειξε ότι εκεί είναι θαμμένοι Έλληνες και εντόπιοι Θράκες.


Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το μικτό χαρακτήρα των θαμμένων –Ελλήνων και εντοπίων-. Υπάρχουν δύο ειδών ταφές, είναι η αποτέφρωση των νεκρών και η συντήρηση της στάχτης και οστών, καθώς και η απλή ταφή των νεκρών. Παρουσιάζεται μια μεικτή ταφή στη νεκρόπολη.

Εξάλλου, ο χώρος παρουσιάζει στοιχεία ταφής από τον 9ο π.Χ. αιώνα έως τον 8ο π.Χ. αιώνα με κεραμικά  θρακικού τύπου. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από τους Έλληνες και από τον εντόπιο θρακικό πληθυσμό- δεν υπήρξε διαχωρισμός. Έτσι, αυτό δείχνει ότι υπήρχαν κοινές νεκροπόλεις εντόπιων Θρακών και άποικων Ελλήνων. Οι κοινές νεκροπόλεις συνέβαλαν στην πολιτιστική μνήμη του πληθυσμού της αρχαίας Απολλωνίας, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια: