9.1.14

Σκοτεινή ύλη περιβάλλει τη Γη στο ύψος του Ισημερινού


Ιανουάριος 9, 2014.

Η υπόθεση ότι η Γη περιβάλλεται από μια ζώνη σκοτεινής ύλης, γεννήθηκε ως μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι διαφορές στους υπολογισμούς των επιστημόνων.


Η μάζα της Γης έχει ορισθεί  από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) ελαφρώς μικρότερη από τις τιμές που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των νέων αλγορίθμων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος έγκειται στις  βαρυτικές επιδράσεις μιας μυστηριώδους ουσίας.

Η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, προβλέφθηκε αρχικά κατά το πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνα. Εμμέσως, εκδηλώνεται μέσω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης με τους πλανήτες και τα αστέρια, τους γαλαξίες και τα σμήνη των γαλαξιών, αλλά δεν αλληλεπιδρά με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Πιστεύεται ότι παρουσιάζεται ένα βαρυτικό πεδίο.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη διόρθωση, το μερίδιο της σκοτεινής ύλης αντιπροσωπεύει το 26,8% από το 68,3% της σκοτεινής ενέργειας του Σύμπαντος. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για την πειραματική μελέτη, αυτών των μυστηριωδών συστατικών του σύμπαντος.

«Η μάζα του πλανήτη υπολογίσθηκε χρησιμοποιώντας τα βοηθήματα πλοήγησης στις τροχιακές ομάδες», λέει ο Harris Ben από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington, «έχουμε μια πολύ καλή κατανόηση της χωρικής θέσης και της τροχιάς των δορυφόρων για το GPS»

Περισσότεροι φυσικοί το 2009 είχαν παρατηρήσει ορισμένες αλλαγές, ήσσονος σημασίας στους δορυφόρους της Γης, σχετικά με την ταχύτητά τους, και δεν μπορούσαν να την εξηγήσουν με τα γνωστά φαινόμενα.
Τότε, ήρθε η εξήγηση ότι η απόκλιση τους είχε σχέση με τη βαρυτική επίδραση της σκοτεινής ύλης.

Κατά τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2013 στο Σαν Φρανσίσκο, αυτή η αμφίβολη υπόθεση κέρδισε το ενδιαφέρον επειδή οι επιστήμονες βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες αποκλίσεις στους υπολογισμούς τους.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις παρατηρήσεις του αμερικανικού συστήματος πλοήγησης GPS, του ρωσικού GLONASS και του ευρωπαϊκού Galileo. Με το δεδομένο της ελκτικής δύναμης που παρέχεται από κάθε τεχνητό δορυφόρο, υπολογίσθηκε η μάζα της Γης. Οι μετρήσεις υπερέβαιναν τους προηγούμενους υπολογισμούς κατά 0,005-0,008%.

Παρά το γεγονός ότι οι αποκλίσεις αυτές ήταν ήσσονος σημασίας και αντιπροσωπεύουν μόνο ένα χιλιοστό του εκατοστού, εξακολουθούν να μην βρίσκουν την κατάλληλη επιστημονική αιτιολόγηση.

Η θεώρηση μιας μάζας δαχτυλιδιού σκοτεινής ύλης, με πάχος εκατοντάδων χιλιομέτρων που περιβάλλει τη Γη κατά μήκος του ισημερινού δεν έρχεται σε αντίθεση με τη βασική θεωρία και έτσι βοηθά την εξήγηση των διαφορών.

--
Vesti.ru
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: