3.3.14

Ισπανία: Το σπήλαιο της Altamira άνοιξε για τους επισκέπτες


Βίσονας στο σπήλαιο της Αλταμίρα

Μάρτιος 3, 2014.

Το Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Μουσείο καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο της Αλταμίρα (Museo Nacional Centro de y Investigación de Altamira) ανακοίνωσε ότι το περίφημο σπήλαιο της Αλταμίρα άνοιξε και δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να το θαυμάσουν.


Τα πολύχρωμα σχέδια φτιαγμένα από κάρβουνο, ώχρα και άλλα υλικά στα τοιχώματα της σπηλιάς, θεωρούνται αριστουργήματα της τέχνης της Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1879 από τον Ισπανό αρχαιολόγο Marcelino Sanz de Sautuola και τις εικόνες των ζώων στα τοιχώματα τα είχε παρατηρήσει η 9χρονη κόρη του επιστήμονα.


Η καλλιτεχνική γνώση των αρχαίων ζωγράφων ήταν τόσο μεγάλη που οι σύγχρονοι του Ισπανού αρχαιολόγου δεν τον πίστεψαν  και τον κατηγόρησαν ότι είχε  παραποιήσει ο ίδιος τα σχέδια στα τοιχώματα της σπηλιάς.

Μόνο μετά το θάνατό του, αποδείχθηκε ότι πράγματι οι ζωγραφικές στα τοιχώματα ήταν πραγματικές και είχαν γίνει πριν από 11 έως 19 χιλιάδες χρόνια.

Το σπήλαιο έγινε επισκέψιμο στη δεκαετία του 1960 και ήταν πολύ δημοφιλές. Το επισκέπτονταν περισσότερα από 1000 άτομα ημερησίως. Με την πάροδο του χρόνου λόγω της υγρασίας από τις αναπνοές των ανθρώπων σχηματίστηκε μούχλα και ορισμένα σχέδια άρχισαν να αχνοσβήνουν.

Μετά από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης (1977-1982) στο σπήλαιο δεν επιτρεπόταν πάνω από 20 άτομα ημερησίως.

Ωστόσο η συνεχιζόμενη καταστροφή των αριστουργημάτων ανάγκασε τους αρμόδιους να το κλείσουν το 2002.

Κοντά στο σπήλαιο της Αλταμίρα ήταν ένα μουσείο και ερευνητικό κέντρο, όπου ο επισκέπτης μπορούσε να δει αντίγραφα των φημισμένων έργων του σπηλαίου.
Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι θα δίνεται, πάλι, η δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν τις τοιχογραφίες, αλλά μόνο για πέντε άτομα εβδομαδιαία.

Η επίσκεψη στο σπήλαιο διαρκεί μισή ώρα και η παρατήρηση των έργων διαρκεί οκτώ λεπτά. Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φορούν προστατευτικά ρούχα.

Πέντε άτομα που επιλέχθηκαν με κλήρωση επισκέφθηκαν το σπήλαιο. Από αυτά ο συνταξιούχος δάσκαλος Antonio Diaz είπε στους δημοσιογράφους όταν βγήκε από το σπήλαιο ότι οι ζωγραφικές είναι σαν να έγιναν χθες.

Στο σπήλαιο έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες υγρασίας για την προστασία των ζωγραφιών και βάσει των ενδείξεων θα γίνεται  η είσοδος των τουριστών στο σπήλαιο και σε ποια ποσότητα.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: