11.3.14

Αμερικανοί επιστήμονες: Στην καλοκαιρία οφείλεται η επιτυχία του Τζένγκις Χαν


Άγαλμα του Τζένγκις Χαν, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Μογγολίας

Μάρτιος 11, 2014.

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε θεώρηση ότι η ισχυρή αυτοκρατορία των Μογγόλων οφείλει την δημιουργία της στον ήπιο καιρό, ο οποίος επέτρεψε την περίοδο εκείνη την ανάπτυξη της βλάστησης για την τροφή του τεράστιου ιππικού.


Συγκεκριμένα, μια ομάδα  Αμερικανών επιστημόνων  μελετώντας τους δακτυλίους  των δέντρων- των αρχαίων δέντρων- στις κεντρικές περιοχές της Μογγολίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σχηματισμός της αυτοκρατορίας του Τζένγκις Χαν, συμπίπτει με την ήπια και πιο υγρή περίοδο στην Ασία, που κράτησε πάνω από 1000 χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η μελέτη δείχνει ότι, πριν από την εποχή του Τζένγκις Χαν (1180-1190), στη Μογγολία, υπήρχε μια περίοδος έντονης ξηρασίας, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας (1211- 1225), υπήρξε ασυνήθιστη για την περιοχή περίοδος βροχοπτώσεων με –συγχρόνως- ήπιες θερμοκρασίες που επέτρεψαν την πλούσια βλάστηση.

«Με τις κλιματολογικές αυτές συνθήκες, η χλόη αυξήθηκε γρηγορότερα, παρέχοντας τροφή στο ιππικό του Τζέγκινς Χαν, το οποίο μεγεθύνθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης των Μογγόλων, να καταφέρει να ενώσει τις μογγολικές φυλές και να κατακτήσει απέραντα εδάφη, στα οποία περιλαμβάνονταν οι σημερινές περιοχές Κορέας, Κίνας, Ρωσίας, Ανατολικής Ευρώπης, Ινδίας και νοτιοανατολικής Ασίας.

«Η μεταβολή από την αυξημένη ξηρασία στην υψηλή υγρασία, δείχνει ότι η αλλαγή του κλίματος έπαιξε ρόλο στα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Amy Hessle από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ο ίδιος πιστεύει ότι  ο καιρός δεν ήταν η μόνη αιτία για τη δημιουργία της αυτοκρατορίας των Μογγόλων, αλλά, ασφαλώς, βοήθησε ώστε ο Τζένγκις να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του και να σχηματίσει στρατό.

Ως υλικό στη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν  «τα σιβηρικά νανόπευκα» που βρέθηκαν  σε περιοχές που είχαν προκληθεί δασικές πυρκαγιές στη Μογγολία. Τα δέντρα είχαν μεγαλώσει σε ρήγματα λάβας στα βουνά Χαν Κάι.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα δέντρα μεγαλώνουν πιο αργά και είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές του καιρού.

Οι επιστήμονες πήραν πολλά στοιχεία από τα δέντρα για τη μελέτη τους. Πολλά από αυτά είχαν αναπτυχθεί πριν από 1100 χρόνια, αλλά βρέθηκε και θραύσμα ξύλου που χρονολογείται στα 650 π.Χ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: