1.4.14

Το Κατάρ προσφέρει 135 εκατ δολάρια για αρχαιολογική έρευνα στο Σουδάν


Απρίλιος 1, 2014.

Στο Σουδάν υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα αρχαία μνημεία.
Στη χώρα αυτή, υπήρχε το αρχαίο βασίλειο του Κους κατά τα έτη 760-656 π.Χ. και ήταν υποτελές στην Αίγυπτο.

Αργότερα, από τον 2ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 9ο μ.Χ. υπήρξε το βασίλειο του Αξούμ.
Στο Σουδάν υπάρχουν αρχαιότερες πυραμίδες  από αυτές της Αιγύπτου.

Η αιγυπτιακή αρχαιολογία αναπτύχθηκε από την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων και τα αρχαία μνημεία του Σουδάν,  ήταν μακριά από την προσοχή των τότε αρχαιολόγων.

 Σήμερα το Σουδάν ως φτωχό κράτος, δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει αρχαιολογικές έρευνες.

Η κυβέρνηση του Κατάρ, έχει δωρίσει 135 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο Σουδάν.

Με τα χρήματα αυτά θα υποστηριχθούν 29 έργα σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, αποκαταστάσεις μνημείων και μελέτης της Μεροϊτικής γλώσσας , όπως δήλωσε ο Σαλαχαντίν Μοχάμεντ Αχμέντ, συντονιστής του έργου. Στη διαδικασία αυτή της ανάδειξης του σουδανικού αρχαιολογικού πλούτου θα εργασθούν Σουδανοί και Δυτικοί μελετητές.

Η κυβέρνηση του Σουδάν ευελπιστεί ότι η έρευνα των αρχαιολογικών μνημείων θα  δώσει έναυσμα στην επίσκεψη τουριστών στη χώρα.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μετά το διαχωρισμό το 2011, του Νότιου Σουδάν, από όπου έχασε προσοδοφόρα εδάφη.

Τώρα το Σουδάν έχει δύο αρχαιολογικά μνημεία τα οποία περιλαμβάνονται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Μερόη και ο ιερός βράχος της Τζεμπέλ Μπαρκάλ, όπου ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Κους.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: