22.6.14

3.000 π.Χ: Χρυσό μικρό ξίφος βρέθηκε σε θρακικό τάφο



Σόφια.

Ένα χρυσό  μικρό αιχμηρό ξίφοςπου χρονολογείται στην 3η χιλιετία προ Χριστού, μαζί με άλλα 500 είδη εξαρτημάτων στολής, από το ίδιο μέταλλο, βρέθηκε σε θρακικό τάφο στην κεντρική Βουλγαρία, όπως ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική αρχαιολογική υπηρεσία.


«Είναι μια συγκλονιστική ανακάλυψη», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου Σόφιας, Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ στο Ρόιτερ.

«Πρόκειται για ένα μικρό ξίφος,  που είναι φτιαγμένο από χρυσό και πλατίνα, πιθανότατα ανήκε σε ηγεμόνα ή ιερέα της αρχαίας Θράκης. Δεν έχει βρεθεί ποτέ ένα τέτοιο αντικείμενο, ακόμη και στη θρυλική πόλη της Τροίας», είπε ο Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στα ευρήματα της γνωστής αρχαίας πόλης που αναφέρεται από τον  Όμηρο.

Το μικρό ξίφος είναι  μήκους 16 εκατοστών και χρονολογήθηκε περί 3.000 π.Χ., είναι σε άριστη κατάσταση και είναι εξαιρετικά αιχμηρό.

Το νέο εύρημα είναι μέρος των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν πριν από δύο χρόνια στην πόλη Ντούμποβο στην κεντρική Βουλγαρία.

Πέρσι οι αρχαιολόγοι είχαν βρει περισσότερα από 15.000 αντικείμενα όλων των ειδών, κατασκευασμένα από χρυσό, με τα οποία οι συντηρητές τα συνθέτουν σε περιδέραια.

Λίγα είναι γνωστά για τους Θράκες, που ζούσαν στο περιθώριο του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, ωστόσο πολλά ευρήματα τους αναγάγουν και τους συγκρίνουν με προηγμένους πανάρχαιους πολιτισμούς.

Ιστορικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι Θράκες ζούσαν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Βόρεια Ελλάδα και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας από το 4.000 π.Χ. ως το 45 μ.Χ. που διαχωρίστηκαν ή απορροφήθηκαν από άλλους λαούς.

«Αυτό το σημαντικό εύρημα επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι αυτής της περιοχής ήταν εξοικειωμένοι με αυτό που για την εποχή εκείνη θα ονομάζαμε υψηλή τεχνολογία, στην επεξεργασία των μετάλλων», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.




--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: