8.6.14

Γιγάντιος αστεροειδής περνά σήμερα κοντά από τη Γη


Ιούνιος 8, 2014.

Ο γιγάντιος αστεροειδής που έχει το μέγεθος ενός ολόκληρου γηπέδου ποδοσφαίρου, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από δύο περίπου μήνες, θα περάσει σήμερα, 8 Ιουνίου 2014, από το ύψος της Γης και θα συνεχίσει το ταξίδι του στο διάστημα, μέχρι την τελική του, ενδεχομένως, σύγκρουση με ένα άλλο ουράνιο σώμα.


Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορέσουν να τον παρατηρήσουν από τα ξημερώματα, κυρίως στο νότιο ημισφαίριο.

Ο αστεροειδής που έχει το επίσημο όνομα «2014 ΗQ124»,  εκτιμάται ότι έχει πλάτος 1000 μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο μετεωρίτης που έπεσε στο Τσελιάμπινσκ  στη Ρωσία  είχε διάμετρο 17 έως 20 μέτρα και προκάλεσε καταστροφές σε χιλιάδες σπίτια.

Ένα αντικείμενο του μεγέθους αυτού θα μπορούσε προφανώς να δημιουργήσει μια τεράστια απειλή για τη Γη, αλλά ευτυχώς αυτό το «τέρας», το υποκοριστικό που του έχουν δώσει, θα περάσει 3,2 σεληνιακές αποστάσεις- περίπου 716.500 μίλια-.
Ενώ, όπως γράφει το περιοδικό  Wired, ένας αστεροειδής διαμέτρου 100 μέτρων θα ήταν καταστροφικός για τη Γη.

Ο αστεροειδής «2014 ΗQ124», εντοπίστηκε στις 23 Απριλίου 2014 και έχει ταχύτητα  50.400 χιλιόμετρα την ώρα.

Όπως γράφει το «Wired», ενώ οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει το 90% των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, η νέα ανακάλυψη, σαφώς, αποδεικνύει ότι οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μόνο το 30% των αντικειμένων που έχουν πλάτος, τουλάχιστον, 460 μέτρα πλάτος και μόλις το 1% των αστεροειδών που έχουν το μέγεθος του παρόντος αστεροειδούς.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: