22.8.14

Σε ομηρία ο χρυσός των αρχαίων Σκυθών




Αύγουστος 22, 2014.


Οι Ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν τη συλλογή του χρυσού των αρχαίων Σκυθών στην πατρίδα του, αλλά οι αρχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας βρίσκονται σε διάσταση απόψεων που ανήκει.



Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν για να εκτεθούν πριν από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και τώρα η τύχη τους αποτελεί το κύριο θέμα.

Οι προθήκες του μουσείου είναι άδειες στην Κριμαία, υπάρχουν μόνο φωτογραφίες του χρυσού που είναι ανεκτίμητος. Αυτός δεν μετριέται σε ουγγιές αλλά σε χιλιετίες ιστορίας.



Ο χρυσός των Σκυθών ανακαλύφθηκε στην Κριμαία, σχεδόν αμέσως μετά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Λίγα χρόνια πριν ο Χρουτσόφ αποφασίσει να παραχωρήσει την Κριμαία στην Ουκρανία, μαζί με την πολιτιστική της κληρονομιά, που βρίσκονταν στο μουσείο Κέρτς στη Ρωσία.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονταν στο υπόγειο του μουσείου προκειμένου να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς. Οι περισσότεροι θησαυροί βρέθηκαν στον ΧΙΧ αιώνα και είναι ολόχρυσα. Αρχαίος πολεμιστής, ιωνικά κιονόκρανα, θεϊκές αναπαραστάσεις- δημιουργήματα αρχαίων ελληνικών εργαστηρίων.

Η Ναταλία Μπουκόβσκαγια επιμελήτρια του Μουσείου, είναι η μοναδική υπεύθυνη των εκθεμάτων στην Ολλανδία. Αυτή  μόνο έχει το δικαίωμα της επίβλεψης και της συντήρησης των αρχαίων αντικειμένων που βρίσκονται στο Άμστερνταμ.



Κατά παράβαση όλων των κανόνων το Κίεβο σχεδιάζει να απαιτήσει τα εκθέματα να επιστραφούν στην Ουκρανία. Τα αντικείμενα, όμως, ανήκουν στην Κριμαία. Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να δεσμεύουν την Ευρώπη για να πάρουν τον χρυσό των Σκυθών με αντάλλαγμα χρημάτων.

Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο της Κριμαίας, δεν λησμονούν πόσα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν παραμείνει στη Δύση και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Πρώτα-πρώτα κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, το μουσείο καταστράφηκε από το αγγλο-γαλλικό εκστρατευτικό σώμα.
Δεύτερον, οι Γερμανοί άρπαξαν πολύτιμα σπάνια αντικείμενα που δεν τα επέστρεψαν ποτέ.



Τώρα η συλλογή του Μουσείου της Κριμαίας που πήγε για να εκτεθεί στο Άμστερνταμ, την απαιτεί το Κίεβο, ενώ η ίδια η Ολλανδία παραμένει ουδέτερη και αναφέρεται σε ορισμένα διεθνή πρότυπα και αποφάσεις που πρέπει να γίνουν αποδεκτές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ο χρυσός των αρχαίων Σκυθών δεν σχετίζεται με τις περιοχές της Ουκρανίας. Αποτελεί μέρος της κληρονομιάς της Κριμαίας και τα ευρήματα πρέπει να παραμείνουν στην Κριμαία», δηλώνει ο διευθυντής του Κεντρικού Μουσείου Ταυρίδας, Αντρέι Μόλγκιν.

Στο Άμστερνταμ παραμένουν περισσότερα από δύο χιλιάδες αντικείμενα της Κριμαίας και αυτά πρέπει να επιστραφούν στον τόπο που ανήκουν, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα ‘Βέστι’.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: