9.9.14

Παγκόσμια αγωνία για τον τάφο της Αμφίπολης




Σεπτέμβριος 9, 2014.

Μόσχα.

 Σημερινό ρωσικό δημοσίευμα αναφέρεται στον τεράστιο τάφο της Αμφίπολης που βρίσκεται υπό ανασκαφική διαδικασία και επισημαίνει τα μέχρι τώρα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τους Έλληνες αρχαιολόγους.


«Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέρα από τις σφίγγες και δύο Καρυάτιδες- μαρμάρινες γυναικείες μορφές που έπαιζαν το ρόλο των στυλοβατών.


Τα γλυπτά είναι από μάρμαρο και έχουν ίχνη από μπλέ και κόκκινο χρώμα. Επικεφαλής των ανασκαφών είναι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Οι Καρυάτιδες είναι ντυμένες με χιτώνες, έχουν μακριά πυκνά μαλλιά και στα αυτιά τους φορούν σκουλαρίκια. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον πρόσωπο ενός από τα αγάλματα σώζεται σχεδόν ανέπαφο, ενώ το άλλο δεν γλύτωσε από την επιρροή του χρόνου».



Το δημοσίευμα παρουσιάζει την άποψη του Andrew Chugg συγγραφέα του  βιβλίου «Σε αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο οποίος τονίζει ότι τα διακοσμητικά αντικείμενα στον τάφο της Αμφίπολης θυμίζουν αυτά που βρέθηκαν στον τάφο του Φιλίππου Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Οι Καρυάτιδες είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή ανακάλυψη», είπε και τόνισε ότι η παρουσία τους στον τάφο, δηλώνουν ότι  πρόκειται για τάφο σημαντικότατης βασίλισσας της Μακεδονίας και πιθανόν να είναι ο τόπος ανάπαυσης της Ολυμπιάδας της Ηπείρου, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα προσθέσει ότι οι σφίγγες που ανακαλύφθηκαν στην είσοδο του τάφου αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για βασιλικό τάφο.

Εντυπωσίασαν οι Καρυάτιδες τους Σκοπιανούς


Σκόπια.

«Ο τάφος στην Αμφίπολη, εκατό χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, θεωρείται η μεγαλύτερη ανακάλυψη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι προσεκτικά και σιγά-σιγά ανακαλύπτουν κρυμμένους θησαυρούς και τα πιο σημαντικά ευρήματα μέχρι στιγμής είναι δύο μαρμάρινες Καρυάτιδες, γυναικεία αγάλματα που αντικατέστησαν τους πυλώνες. Η γλυπτική τους είναι ίδια  όπως με τις δύο σφίγγες στην κύρια είσοδο του τεράστιου τάφου. Και οι δύο έχουν ανοίξει τα χέρια σε μια συμβολική χειρονομία προστασία από εκείνους που θα προσπαθήσουν να συλήσουν τον τάφο», γράφει, σήμερα,  το σκοπιανό δημοσίευμα.


Σχετική αναφορά κάνει και το Euronews που παρουσιάζει και τις φωτό που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.
 --

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: