18.9.14

Αρχαιολόγοι με ειδικό σκάφανδρο σε αποστολή στα Αντικύθηρα




Ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε μια αποστολή αυτήν την εβδομάδα, να εξερευνήσει ένα αρχαίο ναυάγιο στα νότια του Αιγαίου, με ένα πρωτότυπο σκάφανδρο που τους δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουν τον βυθό με τα ίδια τους τα μάτια.


Η έρευνα θα γίνει στο σημείο όπου οι Έλληνες σφουγγαράδες, το 1900,  ανακάλυψαν για πρώτη φορά, το 2000 ετών ναυάγιο, ανοικτά του ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων.
 Εκεί είχαν βρεθεί τμήματα χάλκινων αγαλμάτων, διαβρωμένα μαρμάρινα γλυπτά, χρυσά κοσμήματα και το πιο γνωστό εύρημα, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα ωρολογιακός αστρονομικός υπολογιστής, που συνήθως αποκαλείται ο παλαιότερος παγκόσμιος υπολογιστής.



Μια ομάδα με επικεφαλής τον Jacques Cousteau είχαν ανασύρει περισσότερα αντικείμενα, αφού βρέθηκαν και ανθρώπινα υπολείμματα, σε μια έρευνα που έγινε τη δεκαετία του 1950 και του 1970.

Αλλά, καμία από αυτές τις αποστολές δεν είχαν πρόσβαση στα ερείπια του ναυαγίου με σκάφανδρο.

Το σημερινό σκάφανδρο δεν είναι τυχαίο, όλη η καταδυτική στολή ζυγίζει 240 κιλά και μπορεί να βυθιστεί μέχρι 305 μέτρα και να παραμείνει κάτω από το νερό αρκετές ώρες, χωρίς ο δύτης να βρίσκεται σε κίνδυνο από τη νόσο των δυτών, όπως γράφει το Live Science.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: