20.10.14

500 π.Χ: Η «Πριγκίπισσα της Αλτάι» απάλυνε τους πόνους με βότανα




Χαρακτηριστικές οι ζωγραφικές στο χέρι της ‘πριγκίπισσας’

Το μουμιοποιημένο σώμα  που ανακαλύφθηκε μέσα στους πάγους της Σιβηρίας και έλαβε την ονομασία ‘Πριγκίπισσα της Αλτάι’,  έχει ηλικία 2.500 ετών. Οι πάγοι διατήρησαν  σε κάποιο βαθμό το δέρμα του σώματός της, όπου διακρίνονται οι ζωγραφιές που είχαν χαραχθεί  και στόλιζαν το χέρι της.


Η πριγκίπισσα του πάγου ανακαλύφθηκε στο ανατολική τμήμα του Αλτάι της Ρωσίας το 1993.  Φορούσε πολυτελή ρούχα και είχε περούκα από ουρά αλόγου,  ένδειξη επιφανών της αρχαίας κοινωνίας. 

Το λείψανο φυλάσσεται  στο μουσείο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφία στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας.

Το διατηρημένο από τους πάγους της Σιβηρίας,  σώμα της έδωσε τη δυνατότητα στους ειδικούς να ερευνήσουν  τις συνθήκες ζωής της κατά την εποχή εκείνη.

 Οι επιστήμονες  μέχρι πρότινος γνώριζαν ότι ήταν ένα παγωμένο σώμα πολλών αιώνων, αλλά δεν είχαν καθορίσει την εποχή κατά την οποία έζησε.

Έρευνες που έγιναν με σύγχρονα μέσα , όπως η μαγνητική τομογραφία, έδειξαν ότι το λείψανο ανήκε σε γυναίκα 25 έως 28 ετών που πέθανε κατά τον  5ο αιώνα π.Χ από νόσημα  μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Η ερευνητική ομάδα  υπό του καθηγητή Αντρέι Λετιάγκιν - Андрей Letiagin,  διέγνωσε, επίσης,  ότι  η πριγκίπισσα είχε λοιμώξεις των οστών και οι τραυματισμοί αυτοί προέρχονται κυρίως σε πτώσεις  από ίππο. 

Προφανώς, προκειμένου να απαλύνει τους πόνους της κατέφυγε στην  χρήση ναρκωτικών βοτάνων, αφού στα λείψανά της βρέθηκε κατά  την ανάλυση,  χρήση βοτάνων που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. 

Η Πριγκίπισσα του Αλτάι, βρέθηκε στο βουνό Γκόρνου από την Ναταλία Πολόσμακ, επιστήμονας  του Νοβοροσίσκι – του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Σιβηρίας, παράρτημα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: