26.11.14

Αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία αγορά της Πάφου



Κεραμικά διάφορων κατηγοριών, πήλινα ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, βρέθηκαν σε ανασκαφές  που διενεργήθηκαν στην αρχαία αγορά της αρχαίας πόλης της Κύπρου, Πάφος, που ήταν η πρωτεύουσα του νησιού κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.

 Κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιόδου των ανασκαφών, σύμφωνα με το τμήμα Αρχαιοτήτων, ο στόχος δεν ήταν μόνο να γίνουν ανασκαφές και να μελετήσουν τα ευρήματα, αλλά για να εκτελέσουν εργασίες συντήρησης και να εφαρμόσουν νέες, μη επεμβατικές τεχνικές έρευνας, που είχαν, ήδη, δοκιμασθεί κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής περιόδου του 2013.

Η μη επεμβατική έρευνα διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου AGH Επιστημών και Τεχνολογίας της Κρακοβίας, με σάρωση λέιζερ των χαρακωμάτων και με γεωραντάρ αναζήτησης από ειδικούς του Πανεπιστημίου Γιαν Κοχανόφσκι του Kielce (Πολωνία).

Βρέθηκε πλήθος κεραμικών σκευών, αμφορείς μεταφοράς, ορισμένοι από τους οποίους έφεραν σφραγίδες.

Επίσης, η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε πήλινα ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα.

 Μεταξύ των μεταλλικών αντικειμένων ήταν τρία σφαιρίδια σφεντόνας, δύο από τα οποία ήταν διακοσμημένα με ανάγλυφους σκορπιούς και το τρίτο με παράσταση κεραυνού.

--

Cyprus Mail 24/11/14

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: