8.11.14

Κουρδιστάν και αρχαία Ελλάδα




Νοέμβριος 8, 2014.

Στο Μουσείο Τέχνης της Σάντα Μπάρμπαρα των Ηνωμένων Πολιτειών,  την περασμένη εβδομάδα, έγινε μια καλλιτεχνική εκδήλωση με πρωτοβουλία του Κούρδου μουσικού και τραγουδιστή Ραμάν Οσμάν, κατά την οποία έγιναν αναγνώσεις από τα έπη του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, συνοδεία αρχαίας κουρδικής μουσικής.


Η παράσταση που έγινε στο χώρο του Μουσείου, έφερε τον τίτλο «Η προφορική ποίηση από την Αρχαία Ελλάδα στο Κουρδιστάν», ήταν μια ιδέα του Οσμάν για να δείξει τη συγγένεια των Κούρδων με τους αρχαίους Έλληνες και την παράδοσή τους.

«Ήταν μια εθνοτική πολυμορφία την οποία παρακολούθησε το κοινό τόσο στο εσωτερικό του Μουσείου, όσο και στον κήπο με τα αγάλματα, όπου η φωνή του Ραμάν Οσμάν μετέφερε στους Καλιφορνέζους στα χρόνια της αρχαίας Μεσοποταμίας», σημειώνει το κουρδικό 'rudaw'.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούω μουσικό από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Brianna Vaughters, μία ακροάτρια. «Ο τρόπος που έπαιξε το ταμπούρ (κουρδικό μουσικό όργανο) ήταν καταπληκτικός, τόσο γρήγορο και ακριβές. Μου άρεσαν τα συναισθηματικά τραγούδια και αισθάνθηκα σαν να ταξίδευα σε κάποια αρχαία χώρα, για μια στιγμή».

Ο Οσμάν έχει επιδόσεις στην παραδοσιακή κουρδική λαϊκή μουσική και παίζει μουσική 27 χρόνια. Κατάγεται από την περιοχή Χασάκα της κουρδικής περιοχής της Συρίας, αλλά ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Δρ Andrea Fishman, ειδικός στον κλασικισμό του Πανεπιστημίου Loyola Marymount είπε ότι «ο Ραμάν είναι ένα ζωντανός βάρδος, είναι ο συντηρητής των κουρδικών επικών τραγουδιών, των μεγάλων αφηγηματικών ποιημάτων».

Πρόσθεσε ότι «ορισμένα από τα θέματά του είναι κοινά στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και σκέφθηκε να συνδέσει τον Όμηρο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την προφορική παράδοση».

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: