15.1.15

Η Ιπποδάμεια, ο Πέλοπας και ο Πόθος





(Κλικ στη φωτό για μεγέθυνση)



Πρόκειται για ένα μωσαϊκό  που δημιουργήθηκε σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατά τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. 
 
Οι ειδικοί το χρονολογούν στο τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ. και έχει ύψος 201 εκατοστά  και 204 εκατοστά πλάτος. 

Είναι φτιαγμένο με υλικά ‘opus tessellatum’ σε μάρμαρο. 

Η λατινική έκφραση ‘opus tessellatum’ χρησιμοποιείται  στην κατασκευή ελληνικών και ρωμαϊκών μωσαϊκών και ο όρος προέρχεται από τον αριθμό ‘τέσσερα’, που δηλώνει ότι οι ψηφίδες που χρησιμοποιούνται, από  πέτρα, ύαλο και μάρμαρο,  είναι μεγέθους πάνω από τέσσερα χιλιοστά, προκειμένου το μωσαϊκό να χρησιμοποιηθεί για διακόσμηση πατώματος.

Το μωσαϊκό, που απεικονίζει το γάμο της Ιπποδάμειας, εντοπίστηκε σε παλαιοπωλείο της Βηρυτού, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πωλήθηκε σε ιδιοκτήτη καταστήματος αρχαιοτήτων στην Ευρώπη.

Ο Πέλοψ, πρίγκιπας και γιος του Ταντάλου, βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής. Είναι όρθιος φορώντας στο κεφάλι ένα φρυγικό σκούφο. Η Ιπποδάμεια, κόρη του Οινομάου, βασιλιά της Πίσας, στην Πελοπόννησο, κάθεται μπροστά  στον Πέλοπα σε ένα ξύλινο κάθισμα που έχει μια οινοχόη από κάτω.

Ο Πόθος απεικονίζεται ως φτερωτό παιδί που μεταφέρει τον πυρσό, δείχνοντας στο ζευγάρι την είσοδο μια θύρας.

 Το ψηφιδωτό, πιθανόν, υποδηλώνει ότι Πέλοπας έπρεπε να περάσει πρώτα από μια δοκιμασία και μετά θα είχε τη δυνατότητα να κάνει γυναίκα του την Ιπποδάμεια, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: