4.1.15

Οι αρχαιολόγοι της Κριμαίας γιόρτασαν το νέο έτος στο βυθό της θάλασσας






Κάθε χρόνο στο τέλος Δεκεμβρίου, ο διάσημος δύτης Σεργκέι Ντενίσοφ, μαζί με τους συντρόφους του, εδώ και 10 χρόνια, φορούν τον καταδυτικό εξοπλισμό, φέρνουν ένα χριστουγεννιάτικο  δέντρο μαζί τους και βυθίζονται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.


Ο Ντενίσοφ, ο οποίος κατάγεται από τη Συμφερούπολη, συμμετέχει σε πολλές θαλάσσιες αποστολές, είναι εκπαιδευτής – δύτης, σκηνοθέτης πολλών θαλάσσιων ταινιών και σειρών στην τηλεόραση που αφορούν τον υποβρύχιο κόσμο της Κριμαίας. Ο ίδιος είχε γνωριμία και  με τον θρυλικό Κουστώ.

Ο Ντενίσοφ με τον αρχαιολόγο Σεργκέι Ιβάνοφ και τον Ιγκόρ Ρομανσένκο (σιδηρουργός στο επάγγελμα) βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Μαύρης Θάλασσας και τράβηξαν φωτογραφίες στο βυθό, κάτω από το περίφημο κάστρο των Γενουατών, όπου η θερμοκρασία του νερού στο βυθό ήταν +10 C.


Ο Ντενίσοφ θα εξηγήσει ότι το κάστρο των Γενουατών που χτίσθηκε περί τον 14ο αιώνα, κάθεται επάνω στα ερείπια μια πόλης της αρχαιότητας. Ο τόπος επιλέχθηκε λόγο της απόκρημνης πλευρά του με τη θάλασσα που καθιστούσε τη δομή απόρθητη.

Μαζί τους ήταν το τέταρτο μέλος της κατάδυσης, ένας εντόπιος ιστορικός, μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, ο Βιάτσεσλαβ Κοζούπιτσα, ο οποίος εξήγησε ότι η διερεύνηση του βυθού τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε πολλά προβλήματα, αλλά τώρα έχουν λάβει βοήθεια από τη Ρωσία: μηχανήματα, εξοπλισμό κατάδυσης κλπ. και η έρευνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είχε προχωρήσει αρκετά και ήρθαν στο φως νέα ευρήματα.

Οι άνθρωποι της υποβρύχιας  αρχαιολογίας στην Κριμαία, εύχονται το νέο έτος να τους δώσει νέα αρχαιολογικά αντικείμενα που θα εμπλουτίσουν το τοπικό μουσείο.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: