21.2.15

Ισπανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μαρμάρινη προτομή του Αυτοκράτορα Αδριανού





Ισπανοί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην πόλη Λος Τορεχόνες, κοντά στην πόλη Γέκλα (Μούρθια), ανακάλυψαν μια μαρμάρινη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος κυβέρνησε κατά το β’ αιώνα μ.Χ.


Το άριστα διατηρημένο εύρημα είναι  από λευκό μάρμαρο, έχει διαστάσεις  ύψος 52 εκατοστά και πλάτος 28 εκατοστά.

Βρέθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά  επί δύο μήνες βρισκόταν στα εργαστήρια της αρχαιολογίας προκειμένου να καθαρισθεί από την «σκόνη του χρόνου» και μόλις προχθές, την Πέμπτη, παρουσιάστηκε στο κοινό.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της Γέκλα, Μάρκο Ορτούνιο και τον επικεφαλής του τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού  και Αυτονομίας των πανεπιστημίων της Μούρθια, Πέντρο Αντόνιο Σάντζεζ, στην παρουσίαση  στους δημοσιογράφους, δήλωσαν ότι η προτομή μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με προτομές που υπάρχουν στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης και εκτός του Ιβηρικού Βασιλείου, με αυτά του βρετανικού μουσείου, του μουσείου του Ισραήλ και της Πινακοθήκης Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Επιστήμονας, καθόρισε τον ακριβή χρόνο δημιουργίας της προτομής, το 135 μ.Χ.,  κατά τη παρουσίαση του ευρήματος,  στο Δημοτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Γέκλα.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το εύρημα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε αυτά τα μέρη, κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας είχαν ζήσει συγγενείς του αυτοκράτορα και κατά πάσα πιθανότητα η περιοχή βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: