3.3.15

Θρησκευτικά ιερά στο Ιδάλιον της Κύπρου



Άγαλμα ανδρικής μορφής από την πόλη  Ιδάλιον που βρέθηκε σε παλαιότερες ανασκαφές

Μια αρχαιολογική ομάδα διερευνά τρεις βασικές περιοχές στη θέση της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου στην Κύπρο, όπου οι ανασκαφές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν νέα χαρακτηριστικά, καθώς τα ευρήματα χρονολογούνται στην εποχή του Χαλκού. Η αρχαία πόλη θεωρείτο η σημαντικότερη από τις δέκα πόλεις- βασίλεια της Κύπρου κατά τη διάρκεια του 6ου και 7ου π.Χ. αιώνων.


Στην πρώτη θέση, στην οποία καθορίζονται απομεινάρια της ελληνιστικής περιόδου με το Ιερό του Ἀδώνιδος, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν εκεί στοιχεία  που ανάγονται στον 11 π.Χ. αιώνα.

Οι ανακαλύψεις αποτελούν μέρος της έρευνας για τις προηγούμενες φάσεις κατοίκησης στην περιοχή.

Τα ευρήματα έχουν στοιχεία πιθανής επιρροής  ή σχέσεις,  με πολιτισμούς και συστήματα πεποιθήσεων στην Ανατολή, ιδιαίτερα κατά την 1η π.Χ. χιλιετία.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η λατρείας του  Ἀδώνιδος στο Ιδάλιον ήταν στενά συνδεδεμένη με την πρώτη π.Χ.  χιλιετία  με τη θρησκεία του αρχαίου Ισραήλ», έγραψε η Δρ Πάμελα Γκάμπερ και οι συνάδελφοι της σε μια περίληψη για τις πρόσφατες ανασκαφές.

(Η Γκάμπερ είναι η διευθύντρια  του προγράμματος των ανασκαφών, επί του παρόντος με το Κολλέγιο  Lycoming (Williamsport, Pennsylvania). Αυτή και οι ομάδες της, έχουν προβεί σε ανασκαφές στο Ιδάλιο από το 1987.

Η δεύτερη θέση, που είναι γνωστή ως το «Ιερό των δύο Θεοτήτων», έχει, επίσης, εντοπισθεί ένα θρησκευτικό κέντρο.


Σημαντικό τεκμήριο που υποδηλώνει την πολιορκία και υποταγή του Ιδαλίου στο Κίτιον το 470 π.χ. περίπου είναι η περίφημη «πλάκα του Ιδαλίου», μια χαραγμένη μπρούντζινη πλάκα σε Κυπρο-συλλαβική γραφή, που βρέθηκε πάνω από τη Δυτική Ακρόπολη.

Η Γκάμπερ και οι συνεργάτες της έχουν αρχίσει ανασκαφές από το 2002, αποκαλύπτοντας  λίθινους βωμούς, κοιλότητες με στάχτη και λίθινα στοιχεία λατρείας, κυρίως από ασβεστόλιθο.

«Κατά τη διάρκεια της  ανασκαφικής περιόδου το 2012,  κάτω από τους λίθους, βρήκαμε τα λείψανα ενός ζεύγους ξύλινων κολώνων,   που προφανώς καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του Ιδαλίου (από τους Κιτιείς- Φοίνικες) γύρω στο 450 π.Χ.» όπως δήλωσε η Γκάμπερ.

Το 2015 η Γκάμπερ σχεδιάζει να συνεχίσει τη διερεύνηση αυτού του ιερού, μαζί με το Ιερό του Ἀδώνιδος, ελπίζοντας να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα της σημασίας και της χρήσης του.

Η τρίτη θέση, θεωρείται πως ήταν μια μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση, σύμφωνα με τις ανακαλύψεις του 2013, που δείχνουν ότι επρόκειτο για μια πρώιμη βιομηχανία (μεγάλο εργαστήριο)  βαφής, που συνεχίσθηκε μέχρι την ελληνιστική περίοδο.

Το Ιδάλιον, όπως είναι ιστορικά γνωστό, ήταν ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου χαλκού που αρχίζει από την 3η π.Χ. χιλιετία.

Ήταν μία από τις 11 πόλεις της Κύπρου που ήταν εισηγμένη στη Στήλη του Σαργώνος  (Σαργών- βασιλιάς της Ασσυρίας) που χρονολογείται (η στήλη) το 707 π.Χ. και θεωρείται το Ιδάλιον,  ένα από τα πλέον σημαντικά δέκα κυπριακά βασίλεια όπως αναφέρονται  και στο δισκίο του βασιλιά των Ασσυρίων, Εσαρχαδδών (680-669 π.Χ.).

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: