19.6.15

Τουρκία: Ανακαίνιση αρχαίας εκκλησίας με τσιμέντο και γυάλινη πόρτα






Διαμάχη ξέσπασε για το έργο της ανακαίνισης του  αρχαίου ναού της Αγίας Σοφίας στην Προύσα, που χτίστηκε πριν από 1700 χρόνια από τους [Έλληνες] Χριστιανούς.


Στο ναό που λειτουργούσε παλαιότερα ως τζαμί, γνωστό στους Τούρκους ως Ορχάν Τζαμί, (σήμερα ονομάζεται "Αγία Σοφία Ορχάν Τζαμί"),  έγινε προσπάθεια ανακαίνισης του και αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους ειδικούς,  που βρήκαν απαράδεκτη την κατασκευή των θόλων με έκχυση σκυροδέματος και ανοίγματος μιας εισόδου στη δομή με γυαλί.

Οι Τούρκοι μηχανικοί ειδικευμένοι στις αναπαλαιώσεις κτηρίων προ-οθωμανικής περιόδου, αντέδρασαν με έγγραφες διαμαρτυρίες για τη βεβήλωση της αρχαίας δομής, αφού οι δύο δίδυμοι θόλοι έγιναν με σκυρόδεμα, κατεδαφίστηκε ένα μέρος του τοίχου του ναού για να γίνει πόρτα και μάλιστα γυάλινη, ώστε να υπάρχει πρόσβαση και από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Οι επικριτές τονίζουν ότι δεν υπήρξε καμία αισθητική ευαισθησία από αυτούς που αποκατέστησαν τη δομή, αφού κατέστρεψαν μαζί με το τοίχο που αφαίρεσαν,  και την εσωτερική επένδυση του αρχαίου χριστιανικού ναού.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Προύσα χτίστηκε πριν από 1700 χρόνια από τους Χριστιανούς και όταν η περιοχή καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς μετατράπηκε σε τζαμί το 1331.

Με την αποκατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας, την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα, η δομή έγινε μουσείο και μόλις το 2011,  επί διακυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε πάλι ως χώρος λατρείας των μουσουλμάνων.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: