3.7.15

Η πόλη Βυλάζωρα – φρουρός των συνόρων της αρχαίας Μακεδονίας




Μια συζήτηση με τον αρχαιολόγο Βλαντίμιρ Ατανάσοφ-Владимир Атанасов

Σκόπια.

Ο ιστορικός Τίτος Λίβιος, αναφέρει ότι τα Βυλάζωρα ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Παιονία, την οποία κατέλαβε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος ο Ε΄, προκειμένου να προστατεύσει τις εισόδους μέσω των οποίων οι Δαρδανοί ( από την περιοχή Σκοπίων) επιτίθονταν στην αρχαία  Μακεδονία.


Η περιοχή, όπου τα όρια της αρχαίας πόλης έχουν καθορισθεί, έχει ενταχθεί στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.

Η αρχαία πόλη Βυλάζωρα, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος  της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την ιστορία της;

Η αρχαία πόλη αναφέρεται σε πολλά ιστορικά έργα και ιδιαίτερα κατά τους μακεδονο-ρωμαϊκούς πολέμους. Τα Βυλάζωρα σύμφωνα με τον ιστορικό Τίτο Λίβιο, ήταν μια πυκνοκατοικημένη πόλη και κατακτήθηκε από τον Φίλιππο τον Ε΄ προκειμένου να προστατεύσει τις διόδους καθόδου των Δαρδάνων.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιστορικοί πίστευαν ότι τα Βυλάζωρα ήταν στο Κάστρο Βέλες (Καλέ Βέλες) επειδή βρίσκονταν μπροστά από το φαράγγι από το οποίο γίνονταν η επικοινωνία μεταξύ της Παιονίας και της Μακεδονίας.

Με λεπτομερείς μελέτες της περιοχής, το 1976 ο καθηγητής Ιβάν Μικούλτσιτς- Иван Микулчиќ, απέδειξε ότι το Καλέ Βέλες, ήταν ένα μικρό οχυρό της Ελληνιστικής Περιόδου (3-2 αιώνες π.Χ.) και ότι η μεγάλη πόλη σε αυτό το μέρος της αρχαίας Μακεδονίας κάλυπτε μια έκταση 19 εκταρίων, στην περιοχή Γκραντίστε (Градиште) στο χωριό Σβέτι Νικόλε (Свети Николе).

Τι έχει βρεθεί σε αυτόν το χώρο;


Η περιοχή ερευνήθηκε αρχαιολογικά πρώτα από τον Μικούλτσιτς από το 1970 έως το 1976, ο οποίος σκιαγράφησε το πρώτο σχέδιο της πόλης.

Από το 2008 έως το 2012, ο Αμερικανός αρχαιολόγος William Nejdinger, προέβη στις πρώτες ανασκαφές στην αρχαία πόλη, σε μια αρχαία συνοικία μεσοαστικής τάξης, όπου αναφάνηκε η Ακρόπολη της πόλης Βυλάζωρα.

Σε αυτές τις ανασκαφές συμμετείχα και εγώ, αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική  χαμένη μέσα στη γη. Υπήρχε μια αστική οδός πλάτους 8 μέτρων ως τμήμα της αρχαίας Ακρόπολης, που αντιπροσώπευε ένα συγκρότημα όπου υποτίθεται ότι ήταν το κεντρικό βασιλικό παλάτι.

Στο συγκρότημα ανακαλύφθηκε μια κυκλική δομή με άνοιγμα στο κέντρο, που προφανώς χρησιμοποιούνταν για θυσίες και εκδηλώσεις.

Ανακαλύφθηκαν αντιπροσωπευτικά τμήματα αρχιτεκτονικής λίθινα γλυπτά με βάσεις, κίονες με κιονόκρανα, επιστήλια δοκάρια, γείσα δωρικού ρυθμού του 4ου αιώνα π.Χ. επίσης δύο κορινθιακά κιονόκρανα και θραύσματα από πολλά κεραμικά και άλλα αντικείμενα.


Από το 2013, η έρευνα στην Βυλάζωρα αναλήφθηκε με απόφαση της κυβέρνησης στον καθηγητή Ντράγκι Μιτρέφσκι (Драги Митревски).
Συνεχίστηκαν οι έρευνες στο  χώρο του παλατιού αποκαλύπτοντας νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ευρήματα, καθώς και ασημένιο νόμισμα του Μακεδόνα βασιλιά Αλεξάνδρου (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ).

Τι υποδεικνύουν αυτά τα ευρήματα;

Ο Δρ Nejdinger συμπεραίνει ότι το βασιλικό ανάκτορο ήταν των τελευταίων Μακεδόνων βασιλέων Φιλίππου του Ε΄ και του Περσέα, ο οποίος είχε μια συγκεκριμένη  δραστηριότητα σε εκείνη την πόλη περί το 217 π.Χ.
Ωστόσο, αναφέρεται ότι η πόλη κατακτήθηκε από τον Φίλιππο τον Ε΄ και η αρχαιολογική έρευνα μιλά καθαρά ότι το παλάτι χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. κατά την εποχή, που στην Παιονία, ο πιο ισχυρός άνδρας ήταν ο βασιλιάς Αυδολέων (ο έχων αυδή – μιλιά λέοντος), νόμισμα του οποίου ανακαλύφθηκε στο χώρο.


Πιστεύω ότι βασικά, πρέπει να διατεθούν πόροι  για την περαιτέρω έρευνα καθώς και την έκθεση των ευρημάτων. Να συντηρηθεί το αρχαίο μνημείο και να γίνει επισκέψιμος χώρος, ιδιαίτερα η Ακρόπολη, η οποία πιθανότατα ήταν η πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Παιονίας, πριν ενταχθεί στο μακεδονικό βασίλειο.

Η έρευνα  στην Βυλάζωρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Διεύθυνση Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του δήμου Σβέτι Νικόλα και της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία εγγυάται για την ποιότητα των μελετών και μεθόδων έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο.



Δημοσίευμα από την εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: