13.7.15

Σκοπιανοί και Πολωνοί αρχαιολόγοι ψάχνουν για την αρχαία Αντιγόνεια




Αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται στην περιοχή Γκραντίστε του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων (στη βόρεια αρχαία Μακεδονία, κοντά στο σημερινό δήμο Νεγκοτίνο), καθώς οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι εκεί βρίσκεται η αρχαία πόλη Αντιγόνεια.


Ο χώρος βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Αξιού, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με τα Σκόπια.

Πρόκειται για μια έρευνα πολλών χωρών που υλοποιείται σε συνεργασία μεταξύ του αρχαιολογικού Μουσείου των Σκοπίων και του Πανεπιστημίου του Γκντανσκ της Πολωνίας.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2009 μέχρι το 2011 και σε αυτήν συμμετείχε και το Ινστιτούτο Κλασικών και Ανατολικών Σπουδών της Βαλένθια της Ισπανίας.

Επικεφαλής των ερευνών είναι ο Γκόραν Σάνεφ και ο Πολωνός καθηγητής Νίκολας Σεκούντα. Φέτος οι ανασκαφές εστιάζονται σε παλιά κτίσματα που έχουν βρεθεί, πιθανότατα κατοικίες, οι οποίες περιβάλλονται από δρόμους που οδηγούν στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της αρχαίας πόλης.

Ένα από τα κύρια ευρήματα είναι τα ερείπια μιας δομής που πιθανόν είχε εμπορικό χαρακτήρα και θα μπορούσε να ήταν κατάστημα ή εστιατόριο. Στη δομή βρέθηκαν πολλά αντικείμενα από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο, κυρίως θραύσματα κεραμικών αγγείων, φωτιστικά, πήλινα ειδώλια, καλούπια για πήλινα ειδώλια, αλλά και έντυπα κεραμικά από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Επίσης βρέθηκαν κεραμικά εισαγόμενα από την Ιταλία, αλλά και από τη Σάμο, αφού έχουν σαμιώτικη σφραγίδα καθώς και πολλά εντόπια κατασκευής.

Ο οικισμός στην Γκραντίστε του δήμου Νεγκοτίνο χρονολογείται περί τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. και φθάνει μέχρι τον 1ο- 2ο αιώνα μ.Χ. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι ο αρχαίος οικισμός είναι, πράγματι, η αρχαία πόλη Αντιγόνεια της αρχαίας Μακεδονίας.

Η πόλη φέρεται να καταστράφηκε περί τον 2ο αιώνα μ.Χ. από βαρβαρικές επιδρομές.
Οι ανασκαφές στο Γκραντίστε υποστηρίζονται οικονομικά από του υπουργείο πολιτισμού και το πανεπιστήμιο του Γκντάνσκ της Πολωνίας.






--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια: