22.9.15

Ερείπια βυζαντινού μοναστηριού ανακαλύφθηκαν στο νησί της Κερασούντας




Πόντος, Τουρκία.

Βυζαντινά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο νησί Κερασούντα, ένα μικρό νησί, περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή της πόλης του Εύξεινου Πόντου, Κερασούντα.


Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εκκλησάκι βυζαντινής εποχής, γιγάντια πιθάρια χωμένα στο έδαφος, νομίσματα βυζαντινά,  καθώς και άλλα αντικείμενα.

Το νησί Κερασούντα βρίσκεται 1,2 χιλιόμετρα από την ακτή του Πόντου, στην Τουρκία, τα πρώτα δείγματα των ανασκαφών, που άρχισαν στις αρχές του μήνα, είναι βυζαντινής εποχής και οι αρχαιολόγοι ευελπιστούν ότι κάτω από τα βυζαντινά ερείπια θα εντοπίσουν αντικείμενα της ρωμαϊκής ή της αρχαίας εποχής.


Ο υπεύθυνος των ανασκαφών, Hulusi Güleç, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu,  είπε ότι βρέθηκαν ερείπια του μοναστηριού στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένας πύργος, μία λίθινη βρύση και ένα μικρό εκκλησάκι (παρεκκλήσι).

Ο επίκουρος καθηγητής, Gazanfer İltar, του Πανεπιστημίου ‘Celal Bayar’ στο τμήμα Ιστορίας και Τέχνης, δήλωσε ότι το νησί κατοικούνταν συνεχώς χωρίς διακοπή από τον 3ο αιώνα π.Χ.

«Τα ερείπια χρονολογούνται σε μεγάλο βαθμό από την Βυζαντινή Εποχή. Μέχρι στιγμής, η αρχαιολογική ομάδα, έχει βρει τα ερείπια από ένα παρεκκλήσι , μια δεξαμενή, μεγάλα  αποθηκευτικά πιθάρια, νεκροταφείο και στο μοναστήρι υπάρχουν ερείπια μιας εκκλησίας βασιλικού ρυθμού», είπε ο Ιλτάρ (İltar).

Ο ίδιος ανέφερε ότι σχεδιάζονται να γίνουν ανασκαφές σε όλο το νησί της Κερασούντας στα πέντε προσεχή χρόνια, ώστε να αναδειχθούν όλες οι αρχαιότητες και το νησί να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών του Πόντου.

Ο Ιλτάρ πρόσθεσε ότι το νησί είχε θρησκευτικό χαρακτήρα επί πολλούς αιώνες. «Στο νησί είχε ιδρυθεί ένα μοναστηριακό συγκρότημα με θρησκευτικές δομές. Ζούσαν σε αυτό περίπου 50 μοναχοί. Τα μεγάλα πιθάρια που είναι ενσωματωμένα στο έδαφος ήταν για αποθήκευση τροφίμων, λαδιού και κρασιού. Είχαν τη δυνατότητα αποθήκευσης επαρκούς ποσότητας τροφίμων για όλους», είπε.

Το νησί Κερασούντα, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι έκτασης 10 στρεμμάτων και απέχει από την ακτή της πόλης Κερασούντα, μόλις 1200 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο νησί στην τουρκική ακτή του Ευξείνου Πόντου.



Κατά τον έκτο ή τον πέμπτο αιώνα π.Χ. το νησί  κατοικούνταν από τους αρχαίους Έλληνες που ήρθαν άποικοι στην περιοχή της Κερασούντας, στο νησί είχαν δοθεί πολλά ονόματα από τους Έλληνες, όπως Άρης και  Νέσος.

Αργότερα οι Ρωμαίοι έχτισαν ένα περιτοίχισμα με πυργίσκους στο νησί για την υπεράσπισή του από τις επιδρομές των πειρατών.

Στα μέσα της βυζαντινής εποχής, περίπου τον 6ο αιώνα, χτίστηκε ένα μοναστήρι. Σύμφωνα με τον J. Philipp Fallmerayer, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί το 1840, αναφερόμενος στα ερείπια του μοναστηριού, σημειώνει ότι ήταν ονομάζονταν Μονή του Αγίου Φωκά της Σινώπης, πληροφορίες που άντλησε από τους Έλληνες του Πόντου.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: