10.10.15

Ψηφιδωτό βυζαντινής εκκλησίας βρέθηκε στο Ισραήλ




Οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι δημοσίευσαν ψηφιδωτό το οποίο αναπαριστά έναν χάρτη της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Χορτάσο. Το βυζαντινό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά η δημοσίευση του περιεχομένου έγινε μόλις χθες.


Ελληνική επιγραφή που υπάρχει επί του ψηφιδωτού καθορίζει ότι η πόλη που αναπαρίσταται είναι η Χορτάσο, στην οποία εικάζεται ότι θάφθηκε ο προφήτης Αββακούμ.

Το ψηφιδωτό αποτελούσε το πάτωμα του χριστιανικού ναού που χτίστηκε πριν από 1500 χρόνια και σήμερα βρίσκεται στο βιομηχανικό πάρκο της ισραηλινής πόλης  Κίριατ Γκατ.



Μετά από μελέτη και την αποκατάσταση του μωσαϊκού οι αρχαιολόγοι δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να το μελετήσουν.

Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από 17 είδη πολύχρωμες ψηφίδες. Απεικονίζονται πουλιά, κόκορας, ελάφια καθώς και ένα βάζο με κόκκινα φρούτα. Το δεύτερο απόσπασμα δείχνει τον αιγυπτιακό οικισμό με κτήρια, δρόμους, και ιστιοφόρα.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα κτήρια εικονίζονται με στοές, μπαλκόνια, παράθυρα και στη στέγη έχουν κεραμίδια.

Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι η πόλη Χορτάσο ήταν το τελευταίο καταφύγιο του προφήτη Αββακούμ, αλλά επίσημα, δεν αναγνωρίζεται, όπως σημειώνει ο ισραηλινός ‘Κάρσορ’.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: