5.11.15

Ανεκτίμητο ψηφιδωτό βρέθηκε στην αρχαία βόρεια Συρία






Ερευνητές από το Μύνστερ,  ανακάλυψαν ένα αρχαίο ψηφιδωτό, καθώς και ερείπια κτηρίων σε εκσκαφές που πραγματοποίησαν  στις λίγες περιοχές που είναι προσιτές για μελέτες στην αρχαία ρωμαϊκή Συρία, παρά την τεταμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.


«Η αρχαία πόλη Δολίχη, ήταν μέρος της επαρχίας της Συρίας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, βρίσκεται στις παρυφές της τουρκικής μητρόπολης Γκαζιαντέπ σήμερα», εξηγεί ο καθηγητής Δρ Ένγκελμπερτ Γουίντερ από το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ του τμήματος «Θρησκεία και Πολιτικές».

«Η πόλη είναι από τα λίγα μέρη όπου η αστική κουλτούρα από την ελληνο-ρωμαϊκή εποχή της Συρίας μπορεί σήμερα ακόμη να μελετηθεί».

Τα αστικά κέντρα αυτού του είδους, έχουν μέχρι στιγμής, διερευνηθεί ελάχιστα. Διάσημα αξιοθέατα στη σημερινή Συρία που έχουν τις προϋποθέσεις για έρευνα, όπως είναι η Απάμεια ή η Κύρρου, είτε έχουν καταστραφεί ή είναι απρόσιτες λόγω του πολέμου.

«Η σημερινή κατάσταση στην περιοχή της Απάμειας, μία από σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Συρίας, είναι ιδιαίτερα κακή», σύμφωνα με τον καθηγητή Γουίντερ.

«Οι λαθραίες ανασκαφές, σαφώς ορατές σε εικόνες από δορυφόρο, έχουν καταστρέψει ολόκληρη την αστική περιοχή. Παραμένει αμφίβολο αν η έρευνα θα μπορέσει να γίνει ποτέ δυνατή.




Χάλκινο ειδώλιο ελαφιού που βρέθηκε στην περιοχή, είναι της 1ης χιλιετίας π.Χ.



Οι ανασκαφές στην Κύρρου,  σταμάτησαν λόγω της σημερινής κατάστασης. Από την άλλη πλευρά η αρχαία πόλη της Αντιόχειας στην Ορόντη, παλιά πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Συρίας, είναι σήμερα η τουρκική μητρόπολη της Αντιόχειας, που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι απρόσιτη για έρευνα, λόγω της σύγχρονης δόμησής της.

«Προς το παρόν, οι ανασκαφές στην πόλη Δολίχη, που βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια και είναι προσιτή για ανασκαφές έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες που μπορούν να μας δώσουν νέες πληροφορίες σχετικά με την αστική κουλτούρα της αρχαίας βόρειας Συρίας», είπε ο διευθυντής των ανασκαφών καθηγητής Γουίντερ του Κέντρου Ερευνών της Μικράς Ασίας του πανεπιστημίου του Μύνστερ.

«Η πιο σημαντική ανακάλυψη των ανασκαφών μας, είναι το υψηλής ποιότητας ψηφιδωτό δάπεδο σε ένα υπέροχο συγκρότημα κτηρίων που περικλείετε από στήλες που καλύπτουν αρχικά πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα», εξηγεί ο αρχαιολόγος Δρ Μίχαελ Μπλόμερ.

«Λόγω του μεγέθους του και της αυστηρής του κατασκευής όπου υπάρχει μια ακολουθία γεωμετρικών  σχεδίων, το ψηφιδωτό είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα της ύστερης αρχαίας μωσαϊκής τέχνης στην περιοχή».

Η λειτουργία του αρχαίου κτηρίου είναι ακόμη ασαφής,  ενδέχεται να ήταν μια πλούσια έπαυλη.

«Αυτά τα πρώτα ευρήματα αποκαλύπτουν το δυναμικό που διαθέτει η περιοχή για περαιτέρω έρευνα στο περιβάλλον των αστικών ελίτ και για ζητήματα ως προς την πολυτελή διακόσμηση σε αστική περιοχή», είπε ο Μπλόμερ.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: