17.11.15

Στα ίχνη των αρχαίων Ελλήνων στην Ουκρανία




Με τη χρήση αεροφωτογραφιών και γεωφυσικών ερευνών, Πολωνοί αρχαιολόγοι, όχι μόνο επιβεβαίωσαν τη θέση ενός οικισμού που χρονολογείται πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια στην Ρεπουμπλικάνιετς -στην περιφέρεια Χέρσον, αλλά ανακάλυψαν και 



προηγούμενες άγνωστες δομές στην περιοχή, όπως συνόψισαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην έρευνά τους  που διεξήχθη στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Εκτός από την μη επεμβατική έρευνα, ξεκινήσαμε, επίσης, τακτικές ανασκαφές», δήλωσε ο Μαρτσίν Ματέρα (Marcin Matera) από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας που είναι και ο συντονιστής της έρευνας.

«Πετύχαμε να εντοπίσουμε το αρχαιολογικό υλικό και να διευκρινίσουμε τη χρονολόγησή του».
Ο εμπνευστής της συνεργασίας των αρχαιολόγων από την Πολωνία και την Ουκρανία είναι η Δρ Ναντέζντα Γκαβρούλιουκ και επικεφαλής της έρευνας από την ουκρανική πλευρα ο Ντμίτρο Νουκονένκο.


Οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι ο οικισμός ιδρύθηκε πιθανότατα τον 2ο αιώνα π.Χ.. Ανακαλύφθηκε το ακριβές περίγραμμα των οχυρώσεων του, όπως αμυντικά τείχη και τάφροι.

Επίσης, ο οικισμός λειτουργούσε και ως εμπορικό κέντρο μεταξύ των κατοίκων των στεπών του Δνείπερου και του αρχαίου κόσμου, καθώς εκπροσωπούνταν από την κοντινή ελληνική αποικία  ‘Όλβια’.

Οι οικισμός πιθανόν να είχε διαδραματίσει ρόλο στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας μέχρι τον Δνείπερο.

«Η έρευνά μας επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης του οικισμού και στην προσπάθεια να βρούμε ίχνη των αρχαίων Ελλήνων, εδώ στο βάθος της βάρβαρης στέπας», πρόσθεσε ο Ματέρα.

Οι εναέριες φωτογραφίες που ελήφθησαν με τη χρήση ενός χαρταετού και των μετρήσεων με GPS επέτρεψε στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν γρήγορα και με ακρίβεια το σχέδιο της περιοχής. Με τη σειρά τους οι γεωφυσικές έρευνες επέτρεψαν να ανακαλυφθούν σειρές μαγνητικών ανωμαλιών που αντιστοιχούν με το εσωτερικό του οικισμού και πιθανόν να υποδεικνύουν την ύπαρξη στοιχείων της υποδομής κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Είναι σημαντικό ότι όλοι οι αρχαίοι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Δνείπερου τονίζουν την παρουσία των αρχαίων Ελλήνων, που κατά την ίδια χρονική περίοδο λειτουργούσαν σπουδαία ελληνικά κέντρα εμπορίου και πολιτισμού στη χερσόνησο της Ταυρικής (Κριμαίας).

Η έρευνα στην Ρεπουμπλικάνιετς είναι σήμερα η μόνη εργασία που γίνεται στην Ουκρανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Η έρευνα έλαβε χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και συμμετείχαν σε αυτήν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας,  το Κέντρο Ερευνών αρχαιοτήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Βαρσοβίας, το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Εθνικής Ακαδημίας  επιστημών της Ουκρανίας καθώς και το προσωπικό του τοπικού μουσείου της περιοχής.

Η έρευνα θα συνεχισθεί και κατά την επόμενη αρχαιολογική περίοδο του 2016.




PAP - Science and Scholarship in Poland [November 13, 2015]
 

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: