5.12.15

Κοσμήματα από τα παλαιότερα του κόσμου βρέθηκαν στην περιοχή της Βάρνας






Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη θέση του προϊστορικού οικισμού κοντά στον οικισμό Σολίντσατα στην περιοχή της Προβάντια στην περιφέρεια της Βάρνας στη Βουλγαρία, βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα χιλιάδων ετών.


Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής αυτής ήταν μεταξύ των πρώτων που έμαθαν να επεξεργάζονται και να παράγουν προϊόντα χρυσού.

Η νεκρόπολη στο Σολίντ-σατα (που σημαίνει «λάκκος -άλατος») είναι γνωστή για τα διώροφα σπίτια και το ισχυρό τείχος του φρουρίου που κατά πάσα πιθανότητα χρονολογείται περί το έτος 4300 π.Χ.

Μάλιστα, ένα χρυσό μενταγιόν  ενδέχεται να είναι περί τα 200 ή 300 χρόνια πιο παλαιό, όπως δήλωσε ο καθηγητής Βασίλ Νικόλοφ από το Βουλγαρικό Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας.

Το κόσμημα ζυγίζει περί τα 2 γραμμάρια και πιθανόν να το φορούσε άτομο της υψηλής κοινωνίας της εποχής.

«Είναι ενδιαφέρον, ότι τα χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν  στους τάφους, δείχνουν ένα κοινό σημείο, που ακολουθούνταν στις τελετές των νεκρών», δήλωσε ο Νικόλοφ.

«Οπωσδήποτε αποτελούν ένα απαράμιλλο δείγμα  της τέχνης του χρυσού κατά την εποχή αυτή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία πολλά χρυσά αντικείμενα της προϊστορικής εποχής.

Ο Βούλγαρος καθηγητής αναφέρει ότι ολόκληρη η περιοχή της βόρειας Βουλγαρίας έχει φιλοξενήσει έναν προηγμένο πολιτισμό που είχε δύο κύριες πόλεις. Η μία κοντά στην λίμνη της Βάρνας, όπου γινόταν επεξεργασία χαλκού και στην τοποθεσία Σολίντσατα που γινόταν επεξεργασία χρυσού και εξόρυξη αλατιού.

Ο Νικόλοφ, ανέφερε ότι το αλάτι ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα για την αγορά χρυσού και άλλων μετάλλων.

Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζονταν  αιώνες αργότερα από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, οι οποίες  ελάμβαναν μερικές φορές το μισθό τους σε ποσότητα αλατιού, από εκεί- για παράδειγμα-  προέρχεται η αγγλική λέξη salary- μισθός,  από την ελληνική λέξη  (σ) άλας.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: