11.12.15

Στην Προύσα βρέθηκαν ψηφιδωτά ρωμαϊκής εποχής







Στον δήμο Ιζνίκ στην επαρχία της Προύσας στην Τουρκία, ανακαλύφθηκαν ψηφιδωτά που ανάγονται στη ρωμαϊκή εποχή. Η ανακάλυψη έγινε πέρσι τον Αύγουστο στον κεντρικό δρόμο και συγκεκριμένα στη συνοικία Μπέιλερ.


Η ανακάλυψη έγινε από δημοτικούς υπαλλήλους που εργάζονταν στην αποκατάσταση της οδού και ειδοποιήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία.

Τα ψηφιδωτά που φθάνουν μέχρι το βάθος των δύο μέτρων απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές.

Μετά την έναρξη της αρχαιολογικής ανασκαφής εντοπίστηκαν και άλλα ψηφιδωτά πλησίον αυτών,  που αναπαριστούν φίδια και εξαγωνικά σχήματα.

Οι αρχαιολόγοι σταμάτησαν  την ανασκαφή όταν έγινε γνωστό ότι ο χώρος ανασκαφής ανήκε σε ιδιώτη και αποτάθηκαν στην κυβέρνηση  για να απαλλοτριωθεί ο χώρος, ώστε να διεκπεραιωθεί η ανασκαφική έρευνα.

Λόγω του ότι η διαδικασία αυτή θα κρατήσει πολύ χρόνο, η διεύθυνση κάλυψε τα ψηφιδωτά με γεωύφασμα και άμμο προκειμένου να τα προστατεύσει.


Κατά τη διάρκεια, όμως, της συντήρησης του οδικού δικτύου και των έργων ασφαλτόστρωσης του δήμου Ιζνίκ, ορισμένα σημεία των ψηφιδωτών καλύφθηκαν με άσφαλτο.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να μην έχει γίνει καταστροφή των ψηφιδωτών με τους οδοστρωτήρες , ενώ ο δήμαρχος Οσμάν Σαργκίν, δήλωσε στο πρακτορείο Doğan, ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου καλύπτει μόνο ένα μέρος των ψηφιδωτών, ενώ το κύριο μέρος βρίσκεται εντός της ιδιωτικής περιουσίας που πρόκειται να απαλλοτριωθεί.

Στην Τουρκία, γράφει η εφημερίδα Ζαμάν,  έχουν γίνει πολλές κακομεταχειρίσεις αρχαίων αντικειμένων και ο φόβος για τα ψηφιδωτά της Προύσας, είναι βασισμένος στην αμέλεια και αδιαφορία ορισμένων ιθυνόντων.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: