12.12.15

Ο Τάφος του Αλεξάνδρου -Σημερινό σκοπιανό παραμύθι για να χαλαρώσουμε…




Δεκέμβριος 12, 2015.

Μια ιστορία του Ντάνε Τόνεφ (1898 – 1993) από το χωριό του Στιπ, το Πιπέροβο, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων



Αυτός, λοιπόν,  έγραψε στον ανεψιό του τον Σίμε Τόνεφ, τι θυμόταν από τον παππού του, ο οποίος με τη σειρά του έλαβε τις πληροφορίες από τους προγόνους του.


Έτσι από πάππου προς πάππου έγινε γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος που πέθανε στο μακρινό παρελθόν στη Μικρά Ασία,  θάφτηκε εδώ στην περιοχή μας.


Η μητέρα του, λέει ο μύθος,  με κάποιον τρόπο κατάφερε να κλέψει το σώμα του και το έκρυψε σε έναν μεγάλο αμφορέα μελιού και το έφερε κρυφά στα «Καταπράσινα Βουνά».


 Καθώς όλη την ημέρα η μητέρα του έκλεγε απαρηγόρητη για το γιο της, διέταξε να τον θάψουν με τα παραδοσιακά έθιμα σε μια μυστική τοποθεσία και στη συνέχεια αποφάσισε να θανατώσει όσους συμμετείχαν στην κηδεία.


Στη γιορτή κέρασε δηλητηριασμένο κρασί και όλοι πέθαναν, έτσι το τόπος της ταφής έμεινε μυστικός.


Η περιοχή αυτή  που λεγόταν «Καταπράσινα Βουνά» αργότερα μετονομάστηκαν σε Πλατσκόβιτσα [Плачковица].


Ο Ντάνε Τόνεφ είπε ότι οι πρόγονοί του, του είχαν εκμυστηρευτεί  ότι η τοποθεσία του τάφου είναι κοντά στην κορυφή του βουνού που σήμερα ονομάζεται Τούρτελ.


Είπε ακόμη ότι τα «Καταπράσινα Βουνά» ονομάστηκαν σε Πλατσκόβιτσα λόγω των πλούσιων  φυλλωμάτων που το κάλυπταν.

Ο Ντάνε Τόνεφ ξέρει και που είναι και ο τάφος του πατέρα του Αλέξανδρου, του Φιλίππου. Βρίσκεται  στο χωριό Πιπέροβο - Пиперово (είκοσι χιλιόμετρα από το Στιπ).


Στο χωριό αυτό υπήρχε ένα φρούριο που και σήμερα υπάρχουν ερείπια. Ο τόπος αυτός ονομάστηκε το «Μάτι του Φιλίππου»-«Филипово око» και εκεί υπάρχει ένα ανάχωμα που είναι περασμένο στον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας μας. Εκεί, λοιπόν θάφτηκε ο Φίλιππος μαζί με το χρυσό του άρμα.

Αυτό θεωρείται απόλυτα σίγουρο, γιατί το ύψωμα λέει για ‘το μάτι’ του Φιλίππου και από ότι ξέρουμε ο Φίλιππος, ο πατέρας του Αλεξάνδρου, είχε ένα μάτι…

(Περαστικααααά …)



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: