8.1.16

Στα Αντικύθηρα ανακαλύφθηκε ναυάγιο του 1ου αιώνα π.Χ.




Στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, λίγο έξω από τα Αντικύθηρα, αλιείς εντόπισαν συντρίμμια ενός πλοίου το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, βυθίστηκε περί το 65 π.Χ.


Το φορτίο του πλοίου έχει διασκορπισθεί  σε μια έκταση 200 τετραγωνικών μέτρων. Μεταξύ των διασκορπισμένων θραυσμάτων έχουν βρεθεί και αντικείμενα του 12ου αιώνα.


Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Μπρένταν Φόλεϊ, [Brendan P. Foley - Woods Hole Oceanographic Institution], ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής, το πλοίο ανακαλύφθηκε το 2014 σε βάθος 55 μέτρων.


 Η αποστολή επιβεβαίωσε την υποψία ότι είχε κάνει μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη. Περισσότερο από έναν χρόνο απαιτήθηκε να ανελκύσουν τα ευρήματα του βυθού στην επιφάνεια.


Αποκαλύφθηκαν αρχαίοι αμφορείς, καθώς και άλλα αντικείμενα όπως φλάουτο από οστούν, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, πιθανόν των ναυτικών και άλλα μικροαντικείμενα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βρέθηκε οινοχόος και μια πέτρα ειδική για ακόνισμα μαχαιριών.


Όλα τα αντικείμενα θα δοθούν σε εξειδικευμένους επιστήμονες, προκειμένου να μελετήσουν τα αντικείμενα και να καταγράψουν,  λεπτομερώς,  τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα (http://old.archeo-news.ru/)
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: