18.1.16

Τουρκία: Η αποκατάσταση του αγάλματος του Ερμή της Ιεραπόλεως





Το γλυπτό του Ερμή που ανακαλύφθηκε στα ρωμαϊκά λουτρά, στο νότιο μέρος της αρχαίας ελληνικής πόλης της Φρυγίας,  Ιεράπολις,  στη Μικρά Ασία και ανήκει στον 2ο αιώνα π.Χ.,  θα αποκατασταθεί.


Αρχαιολόγοι και ειδικοί, από το μουσείο των Πολιτισμών της Ανατολίας, άρχισαν την αποκατάσταση του αρχαίου γλυπτού.

Το τούρκικο δημοσίευμα σημειώνει ότι στα τμήματα του αγάλματος που είναι κομμένα θα δοθεί η προέκταση που υπήρχε στην αρχική του μορφή με έναν συνδυασμό μαρμαρόσκονης με ίνες υάλου και κατάλληλου συγκολλητικού υλικού.

Ο διευθυντής του Μουσείου Πολιτισμών της Ανατολίας, Χικμέτ Ντενιζλί, δήλωσε ότι μετά την αποκατάστασή του, το άγαλμα του Ερμή θα εκτεθεί σε μουσείο της Άγκυρας.

Ο ίδιος είπε ότι το άγαλμα είναι ακέφαλο και έχει ύψος 240 εκατοστά και ότι οι δυσκολίες  που παρουσιάζονται στην τελική μορφή του θα ξεπερασθούν.

Αγάλματα του θεού Ερμή, είχαν βρεθεί παλαιότερα στην Έφεσο και στην Αττάλεια.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τον Ερμή, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Ερμής παρουσιάζεται στην ελληνική μυθολογία ως ο υιός του Δία και της Μαίας. Έδινε την εικόνα  του πονηρού και του πανούργου, αλλά και του φτερωτού αγγελιοφόρου των θεών του Ολύμπου.

Ήταν, επίσης, ο προπομπός των ψυχών των νεκρών, παρουσιάζεται και ως ποιμένας, αλλά και ως προστάτης των εμπόρων, όπως σημειώνεται στο τουρκικό «arkitera.com»

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: