12.6.16

Σκόπια: Βρέθηκαν νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε νεκρόπολη (φωτό)






Αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται την εποχή αυτή (Ιούνιος 2016)  στην επαρχία της Πελαγονίας, σε αρχαία νεκρόπολη, μεταξύ των χωριών  Νόροβο και Πόντβις, βρέθηκαν δώδεκα τάφοι και κεραμικά καθώς και αρχαία νομίσματα, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.





Εντυπωσιακός είναι ένας κάνθαρος ( αρχαίο ελληνικό αγγείο), που βρέθηκε σε έναν τάφο,  που χρησιμοποιούνταν για οινοποσία και ο οποίος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.



Σε έναν δεύτερο τάφο της πρώιμης αρχαιότητας – 4 αιώνα π.Χ- οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο εντυπωσιακά νομίσματα του Αλεξάνδρου του Γ΄ (του Μεγάλου).



«Κρίνοντας από την αιχμή ενός δόρατος  και ένα μαχαίρι που βρέθηκε στον τάφο μαζί με τον κάνθαρο, υποθέτουμε ότι στο τάφο είχε θαφθεί πολεμιστής. Σε ένα από τα κύπελλα που βρέθηκε γράφει (στα ελληνικά φυσικά) ΛΑΛΟΥ, που σημαίνει ότι ο θανών είχε το χάρισμα της Λαλιάς, της ομιλίας, δηλαδή», γράφει το δημοσίευμα.



Επίσης, βρέθηκαν δύο νομίσματα ένα χάλκινο και ένα ασημένιο του Αλεξάνδρου (γράφει ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ).


Το χάλκινο νόμισμα του Αλεξάνδρου βρέθηκε στο προσκέφαλο του τάφου που ήταν ενσωματωμένος με βραχώδες έδαφος.



Το δεύτερο νόμισμα είναι αρκετά διατηρημένο. Πρόκειται για μια ασημένια δραχμή του Αλεξάνδρου που βρέθηκε στο κάτω μέρος του τάφου. 


Προφανώς αποτελούσε έθιμο να συνοδεύεται ο νεκρός από έναν οβολό προς των Χάροντα- οδηγητή των ψυχών, δήωλωσε ο καθηγητής Ντέιαν Κεμπακόσκι από το Ινστιτούτο του Παλαιού Σλαβικού Πολιτισμού του Πρίλεπ (Институт за старословенска култура Прилеп).










ο αρχαιολογικός χώρος είναι στην περιοχή Krivogashtani στο χάρτη

Πηγές: mkd.mk, vecer.mk



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: