1.9.16

Τα νομίσματα της πόλης Λύχνιδος (Αχρίδα, στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων)





Νομίσματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο  της πόλης Λύχνιδος της δυτικής γεωγραφικής Μακεδονίας, όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη Αχρίδα ή Οχρίδα, όπως την ονομάζουν οι σύγχρονοι κάτοικοί της, έχουν πολλαπλή αξία.




Αυτό σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, παρουσιάζοντας μια μονογραφία της Ντάνιτσα Μπάτσεβα [Даница Бачева ] « Νομισματοκοπεία στην Οχρίδα από τον 2ο αιώνα πριν τη χρονολόγησή μας» [Монетоковањето во Охрид од вториот век пред нашата ера].



Η Μπάτσεβα αρχαιολόγος  και νομισματολόγος εργάζεται στο Ινστιτούτο και Μουσείο της Οχρίδας. Σημειώνει ότι τα νομίσματα που κόπηκαν στην αρχαία Λύχνιδος είναι εξαιρετικής σημασίας και υπάρχουν μοναδικά δείγματα  που βρέθηκαν στον χώρο Πλαόσνικ  [Плаошник] στην περιοχή της Οχρίδας.




Στην αρχαία πόλη Λύχνιδος ή Λυχνιδός (πόλη λαμπερή, φωτεινή),  κυκλοφορούσαν νομίσματα που απεικόνιζαν  στην  εμπρόσθια όψη μια μακεδονική ασπίδα με τη λέξη ΛΥΧΝΙΔΙΩΝ  και στην πίσω ένα τοπίο με τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Τα νομίσματα αυτά που ανήκουν στην ελληνιστική εποχή  και βρέθηκαν  σε ανασκαφές που έγιναν  στην Πλαόσνικ από το 2007 έως το 2010.




Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την ίδια, ότι τα νομίσματα αυτά δεν έχουν καταγραφεί επιστημονικά για να έχει γνώση ο επιστημονικός κόσμος την κοπή των νομισμάτων στην Λυχνίδος, (τι έγραφαν οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης και ποια εθνική συνείδηση είχαν για τον εαυτό τους).




Μεγάλης σημασίας κατά την ίδια είναι το γεγονός ότι στην αρχαία Λυχνίδος υπήρχε νομισματοκοπείο για τις ανάγκες των συναλλαγών των κατοίκων .




-- 

 

Σημείωση Γ.Ε.: οι φωτογραφίες των νομισμάτων είναι από το έργο «The bronze coins of Lychnidos» http://www.academia.edu/5577594/The_bronze_coins_of_Lychnidos

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: