15.9.16

Μικρά Ασία: Στις αρχαίες Αιγές βρέθηκαν επιγραφές τιμώμενων προσώπων( βίντεο)




Στην περιοχή Γιουνούς Εμρέ της Μαγνησίας, στο κτήριο του κοινοβουλίου της αρχαίας πόλης των Αιγών της Μικράς Ασίας,  ανακαλύφθηκαν, κατά τη διαδικασία ανασκαφών,  επιγραφές με ονόματα τιμώμενων προσώπων.




Σύμφωνα με το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu,  η μία επιγραφή ανήκει στη βάση αγάλματος ή αγαλμάτων, όπου αναφέρονται δύο άτομα  τα οποία συνέδραμαν  ή έχτισαν το κτήριο της Βουλής της πόλης, αφού η επιγραφή αναφέρεται σε «ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΝΤΙΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗΣ».


Τα ευρήματα  είναι 2.200 ετών, δηλαδή ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο. Σύμφωνα με τον επίκουρο αναπλ. Δρ Γιουσούφ Ζεζγκίν,  πρόεδρο της Επιτροπής των Ανασκαφών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Τζελάλ Μπαγιάρ στο τμήμα των Καλών Τεχνών, οι Αιγές ανήκαν στην  Ιωνική Δωδεκάπολη  και ιδρύθηκαν το 1100 π.Χ. από Αιολείς που ήρθαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στις βορειοδυτικές ακτές της Μικράς Ασίας.



Ο Σεζγκίν τόνισε ότι τα ονόματα των επιγραφών ανήκουν σε εύπορες οικογένειες της εποχής και πρόκειται συνολικά για 6 ευεργέτες.


Τα αγάλματα που βρέθηκαν φέρουν την υπογραφή του ξακουστού γλύπτη της Περγάμου που υπογράφει ως εξής: ΜΕΝΕΣΤΡΑΤΟΣ ΙΠΠΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΕΠΟΙΕΙ.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: