23.11.16

Αίγυπτος: Νέα ανακάλυψη στο ναό Τούθμωσις του Γ΄ στο Λούξορ




Το πρόσωπο της νεκρής υπηρέτριας του Φαραώ, όπως απεικονίζεται στη σαρκοφάγο



Κατά τη διάρκεια της ένατης αρχαιολογικής περιόδου,  η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η κοινή ισπανο-αιγυπτιακή αποστολή στο ναό του ‘Τουθμώσεως’ του Γ΄, στο Αλ Ντέιρ αλ Μπαχάρι, στη δυτική όχθη του Λούξορ, ‘σκόνταψε’ επάνω στον τάφο της υπηρέτριας της οικίας του φαραώ  Αμενρενέφη.




Ο Μαχμούντ Αφίφι, επικεφαλής του Τμήματος των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο υπουργείο Αρχαιοτήτων, είπε στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας ‘ Ahram ότι ο τάφος ανακαλύφθηκε στο νότιο περίβολο του ναού και είναι σε πολύ καλή διατηρημένη κατάσταση.



Η σαρκοφάγος όπως βρέθηκε στον τάφο



Υπάρχει μια ξύλινη σαρκοφάγος μέσα στον τάφο, η  οποία είναι πολύ όμορφα διακοσμημένη,  στην οποία βρίσκεται  η μούμια.


Η Ισπανίδα  αιγυπτιολόγος  Myriam Seco Álvarez, δήλωσε ότι με προκαταρκτική μελέτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στη σαρκοφάγο το όνομα και ο τίτλος του νεκρού, ο οποίος – όπως διευκρίνισε-  ήταν υπηρέτρια της οικίας του φαραώ Αμενρενέφη.



Ο τάφος χρονολογείται στην «τρίτη ενδιάμεση περίοδο (1070-712 π.Χ.) και όπως πρόσθεσε  τα συμπεράσματα από τη σαρκοφάγο θα ανακοινωθούν σύντομα.



Η  Άλβαρεζ (Álvarez) δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιλαμβάνει μια πλήρη πολύχρωμη γραπτή διακόσμηση με επιγραφές και μερικά χαρακτηριστικά σύμβολα και στοιχεία της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας.



Μεταξύ των επιγραφών περιέχονται ηλιακά σύμβολα, των θεαινών Ίσιδος και Νέφθυδος με φτερά  και γεράκια  καθώς και τους τέσσερις υιούς του Ώρου, που είναι στοιχεία της ανώτερης αιγυπτιακής τάξης.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: