15.12.16

Ολλανδία: Ο θησαυρός των Σκυθών θα παραδοθεί στο Κίεβο και όχι στην Κριμαία




Επαρχιακό δικαστήριο του Άμστερνταμ έκρινε ότι η Συλλογή Χρυσών Αντικειμένων των αρχαίων Σκυθών, που ανήκουν σε μουσεία της Κριμαίας, πρέπει να επιστραφούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας,  Κίεβο,  και όχι στα μουσεία από τα οποία είχαν παραληφθεί για να εκτεθούν.


Η Ρωσία δήλωσε ότι η απόφαση είναι αντίθετη με τις διατάξεις της σύμβασης, τις αρχές της συνεργασίας μεταξύ των μουσείων και του διεθνούς δικαίου και έχει ήδη, εκφράσει την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση.


Το ιστορικό


Η Συλλογή Χρυσών Αντικειμένων των Σκυθών  είχε μεταφερθεί από τα  Μουσεία της Κριμαίας,  προκειμένου να εκτεθούν  στο  αρχαιολογικό Μουσείο ‘Allard Pierson’ του Άμστερνταμ στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014, πριν ακόμη, η Κριμαία ενσωματωθεί στη Ρωσία.



Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, τα μουσεία της Κριμαίας μέσω δικαστηρίων  απαίτησαν από την ολλανδική πλευρά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις που υπέγραψε και να επιστρέψει τα εκθέματα στα μουσεία από τα οποία τα παρέλαβε.


Σήμερα τα χειροποίητα χρυσά αντικείμενα των αρχαίων Σκυθών που ανήκουν σε τέσσερα μουσεία της Κριμαίας και αποτελούνται από περίπου δύο χιλιάδες  σπάνια αντικείμενα,  βρίσκονται ακόμη στην Ολλανδία.




Τα εκθέματα από το Μουσείο του Κιέβου, που επίσης παρουσιάστηκαν στην έκθεση, επεστράφησαν στο Κίεβο τον Σεπτέμβριο, αλλά όχι αυτά της Κριμαίας στα μουσεία της.



Από τη δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, η απόφαση βγήκε μόλις χθες, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016. Η απόφαση καθοδηγήθηκε από το γεγονός ότι η Κριμαία δεν είναι ένα κράτος και δεν μπορεί να διεκδικήσει νόμιμα τα αντικείμενα τέχνης. Έτσι το δικαστήριο έκρινε ότι όταν ελήφθησαν τα αντικείμενα θεωρήθηκαν ότι ήταν από το έδαφος της Ουκρανίας και εκεί έπρεπε να επιστρέψουν.



Η απόφαση του δικαστηρίου του Άμστερνταμ θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά το αποτέλεσμα της προσφυγής. Οι εκπρόσωποι των μουσείων αναφέρουν ότι αμφισβητούν την ετυμηγορία, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: