5.12.16

UNESCO : Άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά οι «Μωμόγεροι»





Οι Μωμόγεροι- παραδοσιακή γιορτή της Πρωτοχρονιάς σε οκτώ χωριά στην περιοχή της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία, εγγράφησαν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα.




Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της 11ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα.



Οι παραδοσιακές εορτές των Μωμόγερων είναι μία από τις πολλές αποκριάτικες εκδηλώσεις του ‘Δωδεκαημέρου’ ή των Χριστουγέννων (περίοδος Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς- Θεοφανείων) και γιορτάζονται στη βόρεια Ελλάδα και συνδέονται με τον ερχομό του νέου έτους.



Το έθιμο γιορτάζεται  ευρέως στον Πόντο και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της συλλογικής  ταυτότητας του λαού του Πόντου.


Στην πραγματικότητα- συνεχίζει το δημοσίευμα- αυτή η θεατρική παράσταση αποτελείται από πολλαπλές σκηνές, που παίζεται από κατοίκους της περιοχής. 



Το όνομα της γιορτής προήλθε από δύο λέξεις: «Την αρχαία λέξη  «момос» -Μώμος (θεός του γέλωτα και της κοροϊδίας) και τη λέξη «герос»- Γέρος που είναι η κυριολεκτική μετάφρασή της.



Έτσι, οι Μωμόγεροι έγινα το τέταρτο μέλος της ελληνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO.



 Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τη μεσογειακή διατροφή (μαζί με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρος, Κροατία), την καλλιέργεια και την παραγωγή της μαστίχας της Χίου και την επεξεργασία του μαρμάρου στο νησί της Τήνου.






Πηγή: Black Sea News (στα ρωσικά).




--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: