4.11.17

Αρχαία Σάταλα: «Ενθάδε κείται ο ευλογημένος Κανδής»




Σαρκοφάγος, βυζαντινής περιόδου, ανακαλύφθηκε στην περιοχή που βρίσκεται η αρχαία πόλη Σάταλα,  ανατολικά της σημερινής πόλης Σαντάκ στην Τουρκία.



Η αρχαία πόλη Σάταλα, γνωστή εξάλλου, και από τη βυζαντινή εποχή, όπου ο Ηράκλειος νίκησε τον μέχρι τότε ανίκητο περσικό στρατό το 623, βρίσκεται στη επαρχία της Αργυρούπολης  του Πόντου (τουρκικά. Gümüşhane).



Κατά τη διάρκεια εργασιών στην περιοχή της  Σαντάκ εντοπίστηκε η σαρκοφάγος. Μετά την ανακάλυψη έφθασε στο σημείο ο διευθυντής του Μουσείου της Αργυρούπολης,   Γκαμζέ Ντεμίρ, ο οποίος διάβασε την  ελληνική επιγραφή που ήταν επί της σαρκοφάγου: «Ενθάδε κείται ο ευλογημένος (;) Κανδής» ( σημείωση: η μετάφραση της επιγραφής  έγινε από το τούρκικο κείμενο- όχι από την επιγραφή)


Το κάλυμμα της σαρκοφάγου έχει μήκος δύο μέτρα και είναι σπασμένο στο κάτω μέρος. Γίνεται τώρα αναζήτηση για το υπόλοιπο τμήμα της σαρκοφάγου για να ερευνηθεί το περιεχόμενο της.
«Το εύρημα δείχνει ότι η αρχαία πόλη Σάταλα είναι πολύ πλούσια σε αρχαιολογικά αντικείμενα. 

Μάλιστα, 2 με 3 μέτρα από το κάλυμμα της σαρκοφάγου έχουν εντοπισθεί αρχαίες οικίες», είπε.


Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ίδιο το χωριό Κελκίτ ‘κάθεται’ επάνω στην αρχαία πόλη και σε κάθε οικοδομική άδεια που θα δίνεται ,  θα απαιτείται αρχαιολογικός έλεγχος της τοποθεσίας εκσκαφής.


«Από το 1998 η τοποθεσία αυτή καθορίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος. Κάθε ανασκαφή που γίνεται χωρίς άδεια και χωρίς την ενημέρωση της διεύθυνσης του Μουσείο θα  διώκεται ποινικά», είπε, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό ενημερώθηκε  η Επιτροπή Διατήρησης των Πολιτιστικών Στοιχείων της Τραπεζούντας.



(02.11.2017 Anadolu Ajansı)
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: