28.2.18

Η Τουρκία θα αποκαταστήσει το αρχαίο θέατρο της Πέργης




Για το αρχαίο θέατρο της Πέργης, της πάλαι ποτε πρωτεύουσας της Παμφυλίας της Μικράς Ασίας, σήμερα Αττάλεια,  και το οποίο χτίσθηκε κατά την περίοδο της ακμής του οικισμού, θα διατεθούν πάνω από 792 χιλιάδες δολάρια για την αποκατάστασή του.



Το θέατρο των δύο χιλιάδων ετών που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 13 χιλιάδες θεατές έκλεισε για τους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια.

 Πρόσφατα άνοιξε και ξεκίνησε η αποκατάσταση του με κονδύλια από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.


Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση ‘NTV’ η περιφερειακή διοίκηση τοπίων και μνημείων της Αττάλειας θα αρχίσει εργασίες αποκατάστασης στα τέλη του 2018.


Κατά την ανασκαφή στο θέατρο τη δεκαετία 1980-1990 βρέθηκε ένα μεγάλος αριθμός αρχαίων γλυπτών, τα οποία εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας.


Γλυπτά βρέθηκαν στις κόγχες του θεάτρου, επίσης, η σκηνή του είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις και διάφορες ζωφόρους.


Επισημαίνεται ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη της Πέργης γίνονται εδώ και περίπου 70 χρόνια, η πιο μακρόχρονη ανασκαφική έρευνα που έχει γίνει ποτέ στην Τουρκία.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: