26.3.18

Βυζαντινό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία


Στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας στη Μεγάλη Βασιλική, την μεγαλύτερη  εκκλησία της παλαιοχριστιανικής περιόδου στα Βαλκάνια, βρέθηκε μια μεσαιωνική τοιχογραφία, η οποία όπως πιστεύεται απεικονίζει τον Άγιο Πέτρο.


Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην περιοχή της Μεγάλης Βασιλικής της Φιλιππούπολης (το όνομα της πόλης οι Βούλγαροι το εκβουλγάρισαν και την ονόμασαν τη δεκαετία του ’20, του 20ου αιώνα, σε ‘Πλοβντίβ’), εκτιμούν ότι το τμήμα της τοιχογραφίας ανήκει στον 13ο -14ο αιώνα.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα, στην Φιλιππούπολη έχουν εντοπισθεί δύο καλλιτεχνικές εικονογραφίες που θεωρούνται ότι είναι έργο ιδίου καλλιτέχνη από την Κωνσταντινούπολη.


Στην τοιχογραφία, οι αρχαιολόγοι, εντόπισαν μια επιγραφή, στην οποία είναι εμφανές το όνομα ΑΒΡΑΜ γραμμένο στην βυζαντινή ελληνική γλώσσα και διαφαίνεται ότι είναι ο δωρητής του έργου.
Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η μεσαιωνική εκκλησία εξυπηρετούσε μια κοντινή νεκρόπολη. Η νεκρόπολη αυτή ιδρύθηκε τον 10ο -11ο αιώνα.


Η Ζένι Τάνκοβα, επικεφαλής της ανασκαφής, λέει ότι ο αρχαιολογικός χώρος έχει αρκετά ευρήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή χρονολόγηση του.


Η Τάνκοβα επισημαίνει ότι οι μεσαιωνικές τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Επισκοπική Βασιλική είναι εξαιρετικά πολύτιμες και ότι αυτές κάνουν την περιοχή πιο σημαντική και πολυδιάστατη από την άποψη των ευρημάτων.


Ξεχωριστή θέση, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι ένα ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε το οποίο απεικονίζει πολλά όμορφα πουλιά, καθώς επίσης και ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο παγόνι στην είσοδο του αρχαίου ναού.


(Στοιχεία από The Sofia Globe – συντάκτης:Clive Leviev-Sawyer)


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: