7.3.18

Οι Ορθόδοξοι Αρμπερέσι της Αργεντινής





Στον οικισμό Μπερίσο (Μπερίσα) στην  περιφέρεια του Μπουένος Άιρες – Αργεντινή- ο οποίος οικισμός αποτελεί μέρος της αστικής περιοχής το δήμου ‘Greater La Plata’  που έχει πληθυσμό περίπου 95.000 κατοίκους, απογραφή του 2001,  υπάρχει η κοινότητα Αρμπερέσι.


Οι ρίζες των κατοίκων φθάνουν  στην εποχή του Σκερντέμπεη, όπως αναφέρεται, και μετοίκησαν στην Αργεντινή πριν από αιώνες.

Ο σύλλογός τους «Sociedad Albanesa de Berisso» δημιουργήθηκε το 1907 και η έδρα του ήταν στο Καλέ Βερμπαραϊσο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.


Η  κοινότητα  έχει τη δική της Ορθόδοξη Εκκλησία και το δικό της πολιτιστικό κέντρο Αρμπερέσι (kulturore Arbereshe), διατηρεί την παράδοση των Αρμπερέσι.

Το δημοσίευμα της «The natural Albania», αναφέρεται στις γιορτές των Αρμπερέσι στον οικισμό Μπερίσο στις οποίες πρωτοστατεί ο Σεβασμιώτατος Αλεξάνδρο Γκρέκο (Aleksandro Greco), όπου με παραδοσιακές στολές χορεύουν παλιούς αλβανικούς χορούς, στέλνοντας μηνύματα αγάπης στην Αλβανία.


(Στοιχεία από thenaturalalbania.com)

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: