22.6.18

Βούλγαροι ο Αχιλλέας και ο Ορφέας ή Νέγροι σύμφωνα με το BBC;



«Από πότε είναι μαύροι ο Αχιλλέας, ο Πάτροκλος και ο Ζευς;»


Σε σήριαλ του BBC one, οι  μυθικοί ήρωες του Τρωικού Πολέμου, όπως ο Αχιλλέας, ο Πάτροκλος και ο Ζευς έχουν γίνει …νέγροι.

Οι στρεβλώσεις και οι παραποιήσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλο το φάσμα της καθημερινής μας ζωής. Στον πολιτισμό, στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.



Το BBC one σχεδιάζει την νέα του παραγωγή: «Troy: The Fall of a City», ήδη, από το 2015.

Ίσως κανείς να μην δώσει προσοχή σε μια ακόμη προβολή της αρχαίας ιστορίας, γιατί με την πάροδο των χρόνων, ο κινηματογράφος προσανατολίζεται σε άλλα σημεία. Τώρα, ο εντυπωσιασμός είναι μάλλον επιπόλαιος γιατί παρουσιάζονται τρεις ήρωες με υπόβαθρο τη φυλετική τους σχέση. Ο Αχιλλέας, ο Πάτροκλος και ο θεός των θεών Ζευς παίζονται από μαύρους ηθοποιούς. Αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Στην τελευταία παραγωγή του Τρωϊκού Πολέμου στο Χόλλυγουντ θυμόμαστε ότι η εικόνα του μυθικού μουσικού  Ορφέα την έπαιξε ένας νέγρος. 

Οι κινηματογραφιστές διατείνονται ότι η μυθολογία δεν είναι μια άμεση ιστορική πραγματικότητα και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μεγαλύτερη δημιουργική ανεξαρτησία (στρέβλωση δηλαδή).

 Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πρόκειται για διεστραμμένη έκφραση ενός γεγονότος  που εγείρει σύγχυση και πλήρη απογοήτευση.


Ο Αχιλλέας ίσως ήταν …Βούλγαρος!


Πως ο δημιουργός της σειράς, ο Ντέβιντ Χάρις και η ομάδα του αποφάσισαν τους κύριους χαρακτήρες της Ιλιάδας να τους εμφανίσουν ως νέγρους, αυτό μπορούμε απλά να το εικάσουμε. Ακόμη και μεταξύ των νηφάλιων στοχαστών κυριαρχεί η αμηχανία.

«Σύμφωνα με την μυθολογία, την αρχαιολογία και πολλούς ιστορικούς, ο Αχιλλέας είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ήταν Θεσσαλός ήρωας, βασιλιάς των Μυρμιδόνων, ίσως ένας Θράξ, ακόμη και Βούλγαρος!

 Αποδεικνύεται όμως ότι χάσαμε ένα βασικό ζήτημα που το BBC One αποκάλυψε χωρίς δισταγμό και με αξιοζήλευτη ακρίβεια. Ο Αχιλλέας ήταν μαύρος;   Ασφαλώς Ναι! Μαύροι ήταν και Πάτροκλος, ο Ορφέας ακόμη και ο Ζευς!...


Οι Έλληνες έκλεψαν  τη δόξα του Αχιλλέα!



«Ενώ οι Έλληνες υπεξαίρεσαν ολόκληρη μυθολογία, οι Βούλγαροι εξακολουθούν να αγωνίζονται για ελευθερία από την οθωμανική καταπίεση και σήμερα υποστηρίζουμε ότι οι Ορφέας γεννήθηκε και έζησε σε βουλγαρικά εδάφη, και ενώ ο Αχιλλέας είναι Θράκας οι διεθνείς κινηματογραφιστές κάνουν άλλο ένα βδέλυγμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται ότι πατρίδα του Ορφέα είναι το χωριό Γέλας της Ροδόπης «που είναι μάλλον γνωστό σε λίγους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το θέμα»…


(Στοιχεία από vestnikataka.bg- ιστοσελίδα του κόμματος ΑΤΑΚΑ)

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: