29.8.18

Αρχαιολόγοι προτρέπουν την Αλβανία να προστατεύσει την υποβρύχια αρχαιολογική κληρονομιά



Τίρανα.

Αρχαιολόγοι από πανεπιστήμια του εξωτερικού που συμμετείχαν στο Συνέδριο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στην Αλβανία, προειδοποίησαν ότι τα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, ενδέχεται να γίνουν αντικείμενο κλοπής ή αρχαιοκαπήλων για πλουτισμό.



Ο επικεφαλής της Florida Marine Foundation που εδρεύει στην Φλόριντα, Τζέιμς Γκουλντ, δήλωσε ότι τα αντικείμενα που έχουν εντοπισθεί  στο βυθό των αλβανικών ακτών χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα προ Χριστού μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο ίδιος τόνισε ότι θα αποτελούσαν ένα τουριστικό αξιοθέατο υψηλού επιπέδου, εάν ανασυρθούν και τοποθετηθούν σωστά σε ένα μουσείο.



Ο Αμερικανός αρχαιολόγος είπε ότι το Ίδρυμα της Φλόριντα έχει ανακαλύψει τουλάχιστον 22 υπολείμματα βυθισμένων πλοίων που χρονολογούνται από την ελληνική αρχαιότητα. Υπάρχουν στο βυθό πήλινα αγγεία που μετέφεραν ελαιόλαδο και οίνο στις αλβανικές ακτές που την εποχή εκείνη υπήρχαν αποικίες.


«Ήρθε η ώρα να οικοδομηθεί ένα μουσείο που θα δώσει τη δυνατότητα σε Αλβανούς και ξένους να δουν τον ανεκτίμητο υποβρύχιο πλούτο της χώρας», δήλωσε.


Όπως επισημαίνεται, στην Αλβανία, η αρχαιολογία είχε παραμεληθεί εντελώς από το κομμουνιστικό καθεστώς, που διέθετε ελάχιστα για συντήρηση ή έρευνα.


 «Αλλά και σήμερα, η διαφύλαξη της αρχαίας υποβρύχιας κληρονομιάς  λαμβάνει αμελητέα χρηματικά ποσά από την κυβέρνηση για την προστασία  του αρχαιολογικού αυτού πλούτου», όπως δήλωσε ο γνωστός Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα.



(joq.al)

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: