4.9.18

Αίτημα της Τουρκίας για το Κάστρο στα Κοτύωρα του Πόντου να ενταχθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο


https://nocvp-usd.noccdn.net/asset/7WqYbyZ1/7WqYcfoh.mp4

Κλικ τη φωτό για να δεις το βίντεο


Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε αίτηση προς την UNESCO να ενταχθεί το Κάστρο των Κοτυώρων του Πόντου ( στα τουρκικά  το «Kurul Kalesi») στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται ότι στο κάστρο αυτό στα Κοτύωρα (τουρκικά Ορντού) ανακαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Κυβέλης  της εποχής της ελληνικής αρχαιότητας καθώς και πλήθος άλλων σημαντικών αρχαίων ελληνικών ευρημάτων, όπως σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.


Στην περιοχή διενεργούνται αρχαιολογικές ανασκαφές, εδώ και οκτώ χρόνια, το άγαλμα της Κυβέλης που φέρεται να κάθεται στο θρόνο της, είναι ένα από τρία αγάλματα της ιδίας χρονικής περιόδου, περί το 300 π.Χ. που βρέθηκαν στο κάστρο Κουρούλ.


Τα αγάλματα έχουν μεταφερθεί  στον μητροπολιτικό δήμο και όπως σημειώνεται τα ευρήματα «είναι τόσα πολλά από τη σημαντική αυτή τοποθεσία που μπορούν άνετα να γεμίσουν ένα μουσείο».


Ο δήμαρχος Γιλμάζ τόνισε ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές θα συνεχισθούν και ότι ο μητροπολιτικός δήμος έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικών Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και με τη Διεύθυνση Μουσείων για τη στήριξη των επιστημονικών ανασκαφών στην περιοχή του δήμου.


Θα προσθέσει ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί δύο χιλιάδες αρχαιολογικά αντικείμενα από το κάστρο Κουρούλ.


haberturk.com


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: