2.1.19

Αρχαία αντικείμενα της Απολλωνίας επέστρεψαν στη Βουλγαρία


Ιανουάριος 2, 2019.

Εκθέματα από τη συλλογή του Λούβρου αναφέρονται  στην ιστορία της Απολλωνίας της Ποντικής (του Εύξεινου Πόντου), της σημερινής Σωζόπολης, σημειώνει δημοσίευμα της βουλγαρικής ραδιοτηλεόρασης (BNR).



Το παγκοσμίου φήμης γαλλικό μουσείο επέστρεψε πολλά αντικείμενα στον τόπο που ανήκουν,  μεταξύ των οποίων είναι ένα χάλκινο άγαλμα της θεότητας του Πάνα, ένα δίσκο με εικονογράφηση στρατιωτών, πήλινα κεραμικά από το νησί του Αγίου Κήρυκα, που χρονολογούνται  στα τέλη του 4ου  με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., προτομή μια γυναικείας μορφής που χρονολογείται στο 120 μ.Χ. και άλλα.


Οι αρχαιολογικές μελέτες στην Απολλωνία, άρχισαν το 1904 από τον Γάλλο διπλωμάτη βαρόνο Τζούλς Αλεξάντερ Ντεγκράν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.


Τα αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί απεικονίζουν  την ιστορία της πόλης -αποικία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο- καθώς και της γύρω περιοχής, τόσο για τους θεσμούς, την αρχιτεκτονική, αλλά και την καθημερινή ζωή.


Τα εκθέματα που αναφέρονται στην Απολλωνία είναι πάνω από 500 τα περισσότερα από τα οποία είναι έργα τέχνης.


Μεταξύ των ευρημάτων είναι ένα σπαθί με τελετουργική αναπαράσταση στη λαβή, ένα χάλκινο στεφάνι με φύλλα χρυσού, κεραμικά για δεξιώσεις, χρυσά κοσμήματα, γυναικεία αντικείμενα περιποίησης, κούκλες της αρχαίας εποχής, σκιαγραφήσεις διάφορων  ζώων, κεραμικά με αναπαραστάσεις της (ελληνικής) ιστορίας κλπ.

Όλα αυτά εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Σόφιας, αναφέρει το δημοσίευμα.


Πηγή: BNR


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: