12.2.19

Σόρος: Η ΕΕ θα καταρρεύσει όπως η Σοβιετική Ένωση




Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξυπνήσει και δεν εντοπίσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές θα καταλήξει όπως η Σοβιετική Ένωση το 1991, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, όπως σημειώνει το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.



Σύμφωνα με το CNBC, ο Σόρος είπε ότι η Ευρώπη βαδίζει προς την καταστροφή και ότι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ξυπνήσουν πριν είναι πολύ αργά.


Τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σήμερα σε μια ‘επαναστατική στιγμή’ και ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι «εξαιρετικά αβέβαιο».


Το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες ούτε οι πολίτες της γνωρίζουν την τρέχουσα κατάσταση, ανέφερε ο Σόρος.


Ο ίδιος παρομοίασε  την ηγεσία της Ευρώπης με ένα σοβιετικό πολιτικό γραφείο, που στις στιγμές της διάλυσης της ΕΣΣΔ εξέδιδε εντολές σαν να μην συνέβαινε τίποτε.


Όσον αφορά την εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σόρος σημείωσε ότι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα υπάρξει σύγκρουση στην ΕΕ, καθώς τα αντισυστημικά και ευρωσκεπτικά κόμματα αναμένεται να επιτύχουν καλά αποτελέσματα.


«Δυστυχώς, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις απολαμβάνουν ένα πλεονέκτημα στις εκλογές. Υπάρχουν  πολλοί λόγοι για αυτό, όπως το ντεμοντέ κομματικό σύστημα που υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η αδυναμία να αλλάξουν συμφωνίες  και η έλλειψη μέσων για την τιμωρία των κρατών μελών που παραβιάζουν τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», είπε ο Σόρος.


Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Γερμανία, ο Σόρος είπε ότι ο συνασπισμός που συγκεντρώθηκε γύρω από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, καθώς η  Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διανύει την τελευταία περίοδο στην εξουσία, δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί εξ ολοκλήρου φιλοευρωπαϊκά, εξαιτίας  της  πίεσης  για την εσωτερική κατάσταση  από την ακροδεξιά  Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD).


Το Brexit

Η κατάσταση όσον αφορά το Brexit είναι τόσο περίπλοκη που οι Βρετανοί τώρα απλά θέλουν να τελειώσει, αν και αυτό είναι ένα γεγονός που θα καθορίσει το μέλλον της Βρετανίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Σόρος, προσθέτοντας ότι το βρετανικό κοινό δεν έχει γνώση των ‘σοβαρών συνεπειών’ όταν θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ.


 Το λάθος της Ιταλίας


Κατά την άποψή του, η Ιταλία  έκανε ένα  «θανατηφόρο λάθος» όταν ψήφισε τη Συνθήκη του Δουβλίνου το 2017, η οποία απαιτεί από τους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα που εισέρχονται.
 Η καταπολέμηση του αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών στην Ιταλία το 2018 έριξε τη χώρα στα χέρια του «Συνδέσμου» και στο «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» που είναι αντιευρωπαϊκά κόμματα, είπε ο Σόρος.


Για την καταπολέμηση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τους εχθρούς της και να αφυπνίσει την φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία.


«Διαφορετικά, το όνειρο μιας ενοποιημένης Ευρώπης θα μπορούσε να γίνει ένα χάος του 21ου αιώνα», προειδοποίησε ο Σόρος.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: