29.3.19

Παιονική νεκρόπολις στη Γευγελή- λατρευτικά του Απόλλωνα



Μάρτιος 29, 2019.

Στη νεκρόπολη της Εποχής του Χαλκού της Μίλτσι, κοντά στη Γευγελή, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό κρεμαστό κόσμημα που το σχήμα του προσομοιάζει  με αντίγραφο του μουσικού οργάνου της λίρας.


Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει πρωταρχική σημασία στη μελέτη των θρησκειών της Παιονίας είναι ένα κομμάτι φύλλο χρυσού, του οποίου το αυθεντικό σχήμα, λόγω των χρόνων και της παραμόρφωσης του δεν είναι πλήρες, ωστόσο αποδίδεται η  συνολική εικόνα.


Σύμφωνα με τον Μπόμπαν Χουσένοφσκι, αρχαιολόγο από το Εθνικό Μουσείο της Γευγελής, είναι σημαντική η εύρεση της λύρας του θεού Απόλλωνα, ο οποίος ως  θεματοφύλακας της μουσικής έρχεται πιο κοντά στο έθιμο του σεβασμού της λατρείας του ήλιου στις κοινότητες των Παιόνων. 

Μια λατρεία που θεωρείται από τις παλαιότερες λατρείες που είχαν εξαπλωθεί κατά μήκος του ευρωπαϊκού, μεσογειακού και βαλκανικού χώρου στην Εποχή του Χαλκού.


Όπως τονίζει ο Χουσένοφσκι  «η εμφάνιση της λύρας στη νεκρόπολη Μίλτσι, μπορεί να την φέρνει πιο κοντά στην κατηγορία των διακοσμητικών αντικειμένων, αλλά και στην κατηγορία των ταξιδιωτικών ή των αντικειμένων λατρευτικού σκοπού.


Αναμφίβολα  το εύρημα θα εμπλουτίσει τον κατάλογο των μεταλλικών ευρημάτων που ταξινομούνται στην περίοδο της αναπτυγμένης  εποχής του σιδήρου».




Όσον αφορά το χρυσό φύλλο, όπως επισημαίνει ο Χουσένοφσκι, στο κέντρο υπάρχει ένας πυρήνας που πλαισιώνεται από 16 φύλλα σε μορφή αμυγδάλου με εξαιρετικό διαμορφωμένο τρόπο που αναφέρεται προφανώς στον Ήλιο και πιθανόν στην λατρεία του.


Από τα ευρήματα που ανακαλύφτηκαν σε συνολικά 79 τάφους στην περιοχή του Ντόλνο Ποβαρντάριε, μερικά είναι μοναδικά και έχουν μεγάλη σημασία στη μελέτη της θρησκείας των παιονικών κοινοτήτων.


Στη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών 2011-2016, σε αυτές τις ταφικές δομές έχουν βρεθεί διάφορα  άλλα αντικείμενα και η νεκρόπολη του Μίλτσι θεωρείται μία από τις σημαντικότερες  αρχαιολογικές περιοχές με «ιδιαίτερα μακεδονικά- παιονικά χάλκινα» ευρήματα.


Η περιοχή έχει καταγραφεί  εδώ περισσότερα από 40 χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε αυτήν πολλές συστηματικές και αρχαιολογικές ανασκαφές.


Έχουν καταγραφεί 156 τάφοι και η νεκρόπολη του Μίλτσι αντιπροσωπεύει μία από τις πιο επεξεργασμένες νεκροπόλεις της Εποχής του Σιδήρου στη Γευγελή και την Ποβαρντάριε.


"Πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια νεκρόπολη με σπάνια και μοναδικά  κινητά ευρήματα και καταστάσεις που προσφέρουν σημαντική συμβολή στη μελέτη του πληθυσμού των Παιόνων, στον πολιτισμό, στη θρησκεία και στην κοινωνική ανάπτυξη", γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.


vecer.press, sitel.com.mk, 


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: