6.5.19

Όταν το όνειρο των Κούρδων της Συρίας γίνεται πραγματικότητα


φωτό από κουρδικό σχολείο στην πόλη Καμισλί


Μάιος 6, 2019.

Όταν ο Εγιούμπ Μοχάμαντ ήταν παιδί, οι δυνάμεις ασφαλείας χτύπησαν τον πατέρα του τόσο, που έμεινε  παράλυτος. Το αδίκημα του ήταν ότι  δακτυλογραφούσε φυλλάδια στην κουρδική γλώσσα, που ήταν απαγορευμένη από το κυβερνών Κόμμα της Συρίας Μπάαθ.



Ο Μοχάμαντ, με την οικογένειά του,  τάιζε και έπλενε τον πατέρα του για χρόνια.  Βλέποντας την κατάντια του πατέρα του από τις συνεχείς ανακρίσεις του καθεστώτος, απέφυγε να μάθει και να διαβάζει τη δική του γλώσσα.


«Δεν είδα ποτέ τον πατέρα μου να περπατά», είπε, «Μέχρι την τελευταία του ημέρα, πίστευα ότι θα σηκωνόταν να βαδίσει».


Ο πατέρας του Μοχάμαντ πέθανε το 2011, το έτος που άρχισε η σύγκρουση στη Συρία.

 Δεν πρόλαβε να δει τους Κούρδους μαχητές να εφαρμόζουν τον κανόνα της αυτονομίας σε όλη τη βόρεια και ανατολική Συρία.

 Δεν πρόλαβε να δει τον γιο του, τώρα 34χρονος, να γίνεται δάσκαλος σε ένα κουρδικό σχολείο στην πόλη Καμισλί, στα σύνορα με την Τουρκία.


Οι Κούρδοι ηγέτες κατέχουν ήδη το ένα τέταρτο της Συρίας, το μεγαλύτερο κομμάτι έξω από τα χέρια του κράτους. Ωστόσο, η παραμονή τους στην εξουσία, σε μια περιοχή πλούσια από πετρέλαιο, γεωργικές εκτάσεις και νερό- παραμένει ευάλωτη.


Το καθεστώς του  Μπασάρ αλ Άσαντ θέλει όλη τη Συρία, η Τουρκία απειλεί να τους συντρίψει και η αμερικανική υποστήριξη ολοένα και αδυνατεί.


Οι αλλαγές που αναδιαμορφώνουν τα σύνορα της Συρίας έχουν ανησυχήσει τα γειτονικά κράτη που φοβούνται την απόσχιση των Κούρδων που βρίσκονται μέσα στην επικράτειά τους με σκοπό την ένωση των κουρδικών κοινοτήτων.


Στο Καμισλί αυτές οι αλλαγές ήταν κάποτε αδιανόητες.


Ένας φοιτητής που κάποτε βασανίστηκε γιατί είχε μαζί του ένα κουρδικό βιβλίο, σήμερα διαθέτει ένα βιβλιοπωλείο. 
Μια γυναίκα που έβλεπε κρυφά τις φίλες της για να μάθει κουρδικά τώρα είναι μια υπουργός Παιδείας.


Κούρδοι ακτιβιστές που δεν διαμαρτύρονταν με το φόβο της σύλληψής τους, τώρα έχουν καταστήματα εκτυπώσεων, διοργανώνουν φεστιβάλ  και έχουν τηλεοπτικά κανάλια.


Η αλλαγή είναι έντονη στους σχολικούς διαδρόμους, όπου εδώ και οκτώ χρόνια γεννιέται μια γενιά που όχι μόνο μαθαίνει κουρδικά αλλά  μαθαίνει να πιστεύει ότι οι Κούρδοι αξίζουν τα δικαιώματα που τους αρνιόντουσαν εδώ και δεκαετίες και πρέπει να τα κρατήσουν.


«Δεν το φανταστήκαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα όνειρο», δήλωσε η Σεμίρα Χατζή Αλί, η οποία συνπροεδρεύει του εκπαιδευτικού συμβουλίου στα βορειοανατολικά. «Φυσικά, δεν θα επιστρέψουμε στον πριν από το 2011. Δεν θα γυρίσουμε πίσω».


Οι ηγέτες των Κούρδων  της Συρίας λένε ότι δεν επιδιώκουν την ανεξαρτησία, αλλά θέλουν να εδραιώσουν την αυτονομία που έχει εξελιχθεί ώστε να έχουν τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας και αυτό ισοδυναμεί με μία κυβέρνηση.


Ωστόσο, οι αμμόσακοι και οι τάφροι γύρω από κάποια σχολεία ή οι ένοπλοι που φυλάσσουν τα τυπογραφικά πιεστήρια δείχνουν ότι η μοίρα τους εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται.


Από τη μία πλευρά, υπάρχει ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει περάσει δύο φορές τα σύνορα για να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές του YPG στη βόρεια Συρία.


Από την άλλη υπάρχει ο Άσαντ, που σήμερα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας με τη Ρωσία και τη βοήθεια του Ιράν.
 Η Δαμασκός έχει δεσμευθεί να ανακτήσει το έδαφος  που κατέχουν οι δυνάμεις των Ομάδων Λαϊκής Προστασίας- YPG, αν και οι δύο πλευρές έχουν κρατήσει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας.


Ο κύριος σύμμαχός τους, οι ΗΠΑ, βοήθησαν τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων να καταλάβουν μια μεγάλη περιοχή που κατείχαν οι τρομοκράτες του ISIS. Αλλά, αντιτίθενται στα σχέδια αυτονομίας τους και δεν έχουν υποσχεθεί τίποτε.


Το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι για την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, προβλημάτισε τους Κούρδους αξιωματούχους.


Η Ουάσιγκτον άλλαξε αργότερα την πορεία της και σκοπεύει να αφήσει κάποια στρατεύματα, μαζί με δυνάμεις από Ευρωπαίους συμμάχους, διατηρώντας επί του παρόντος την ομπρέλα ασφαλείας που βοήθησε  τους Κούρδους ηγέτες να εμβαθύνουν την αυτονομία τους.


ARAB NEWS


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: