30.1.20

Κριμαία :Χερσόνησος του αρχαιολογικού θησαυρού- ανακαλύφθηκαν ένα εκατομμύριο αρχαιότητες



 Η γέφυρα Κριμαίας έχει πλήρως διατεθεί στην κυκλοφορία – ταξιδεύει κανείς  με το αυτοκίνητο και με το τρένο. Αλλά στη διάρκεια της κατασκευής της  ανακαλύφθηκαν εκατομμύρια ευρήματα τα οποία σταδιακά μεταφέρονται σε μουσεία, γράφει η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.


Κεφάλι από τερακότα


Το 2017, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο ακρωτήριο Άκ Μπουρούν, μια ομάδα ενάλιας αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε μια κεφαλή ενός άνδρα από τερακότα που απεικονίζει πιθανόν μια θεότητα.


Το εύρημα ανάγεται στην εποχή των Ελληνο-Περσικών πολέμων, είναι το πρώτο στο είδος του που βρέθηκε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.


Ο Ρώσος αρχαιολόγος Σεργκέι Βνουκόφ το χαρακτήρισε ως ‘ελληνικό ξόανο’ – πρόδρομος των αγαλμάτων των αρχαίων θεών.


«Οι αρχαίοι Έλληνες δάσκαλοι πριν διδάξουν πως να κάνουν ένα γλυπτό σε μάρμαρο όπως ο Απόλλωνας ή η Αφροδίτη, δημιουργούσαν ένα προσχέδιο της μορφής του θέματος σε ξύλο. Έχουμε την εντύπωση ότι αυτό το ξόανο έπαιζε το ρόλο αυτόν, και κατά κάποιο τρόπο κατέληξε στο νερό», είπε ο Βνουκόφ.


Ο ίδιος καθόρισε ότι αυτό το εύρημα έχει δημιουργηθεί στην Σινώπη (του Πόντου):


«Σε κάθε πόλη, η κεραμική παραγωγή βασιζόταν στην τοπική άργιλο και η Σινώπη ήταν η μεγαλύτερη πηγή εξαγωγής κρασιού και ελαίου στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Τα πήλινα και κεραμικά προϊόντα  της ήταν γνωστά. Συγκρίναμε την τερακότα με δείγματα μας από τη Σινώπη και εντοπίσαμε ότι η τεχνοτροπία είναι της αρχαίας αυτής πόλης».


Σημείο μεταφόρτωσης το ακρωτήριο Ακ Μπουρούν


Στην περιοχή του ακρωτηρίου Ακ Μπουρούν έχουν βρεθεί  τουλάχιστον 70 χιλιάδες αντικείμενα: Θραύσματα μαύρων λακαρισμένων, κόκκινων λακαρισμένων αγγείων, αμφορείς με το όνομα του κατασκευαστή στις λαβές, κανάτες, επιτραπέζια σκεύη.


Χιλιάδες σπασμένα αγγεία και αμφορείς. 

 Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι  ο κόλπος του Κερτς ήταν μια βάση μεταφόρτωσης στην θαλάσσια οδό από το Αιγαίο προς τη θάλασσα της Αζοφικής. Τα φορτία που καταστρέφονταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ρίχνονταν στη θάλασσα και αυτά ήταν χιλιάδες.


Ο οικισμός της Μανίτρας


Ένα άλλο από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ο αρχαίος οικισμός της Μανίτρας του 5ου - 3ου αιώνα π.Χ. . Ήταν το σημείο διέλευσης του σιδηρόδρομου

 Η ονομασία προήλθε από το πλησιέστερο σημερινό χωριό στην περιοχή του Κερτς.΄

ο αρχαιολογικός χώρος της Μανίτρας

Πρόκειται για μια περιοχή 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Ήταν ένα αγροτικό κτήμα με οικίες και βουστάσιο καθώς και με νεκρόπολη. Πιθανολογείται ότι ανήκε σε αξιωματούχο του βασιλείου του Βοσπόρου και ενδεχομένως σε βασιλιά του Βοσπόρου, όπως σημειώνεται.

Μερικά αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Κερτς.

Σκεύος σε ταφή του 1ου π.Χ. αιώνα

4ος π.Χ. αιώνας





--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: