30.3.20

Ο κορωνοϊός χτυπά την έντυπη ενημέρωση…




Η πανδημία του ιού Covid-19 επηρέασε, ήδη, σημαντικά τη δουλειά και την επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα της έντυπης πληροφόρησης, αφού αρκετά από αυτά έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα  στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις.



Πρόσφατη ανάλυση από το Διεθνές Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής και Βαλκανικών Σπουδών (ICIMES) από τη Λιουμπλιάνα δείχνει ότι η εμφάνιση του κοροναϊού έχει δει αλλαγές στον τρόπο αναφοράς και επεξεργασίας, ειδικά στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, μερικά από τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα διανομής.


"Δεδομένου του γεγονότος ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει 24 ώρες σε χαρτί, οι άνθρωποι αποφεύγουν εντελώς να αγοράζουν εφημερίδες. Επίσης η καραντίνα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας καθιστούν αδύνατη την παροχή εφημερίδων με φυσική μορφή », ανέφερει η έκθεση του Ινστιτούτου.


Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από την επικρατούσα γνώμη σε αυτό το στάδιο, η κατάσταση δεν πρέπει να υπονομευθεί και να δραματοποιηθεί και ότι δεν πρέπει να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα, αλλά η ιστορία των μέσων ενημέρωσης κατά την τελευταία δεκαετία έχει δείξει μεγάλη αλλαγή και μια ραγδαία μετάβαση προς την ηλεκτρονική ενημέρωση και τα κοινωνικά δίκτυα.


Τα ηλεκτρονικά μέσα, παρεμπιπτόντως, επηρεάζονται λιγότερο από τις συνέπειες του ιού, και προσαρμόζονται καλύτερα στην κατάσταση.


Έτσι, η ICIMES, σε μια ανάλυση που ονομάζεται «Το τέλος των μέσων εκτύπωσης και η έναρξη του Talk Show στο σπίτι», επισημαίνει ότι οι τηλεοπτικοί δέκτες δεν έχουν πλέον επισκέπτες στα στούντιο, αφού ενεργοποιείται η ενημέρωση από το skype.


Οι φιλοξενούμενοι των τηλεοπτικών στούντιο αρνούνται να εγκαταλείψουν το σπίτι ή την πόλη τους για να πάνε σε ένα τηλεοπτικό στούντιο.


Το Daily Show, για παράδειγμα, το οποίο επεξεργάστηκε και σκηνοθέτησε ο Trevor Noah, παρακολουθήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δεν έγινε μέσα σε στούντιο, αλλά  προβλήθηκε από το σπίτι και είναι ένα είδος εσωτερικής εργασίας από τον …καναπέ του, σύμφωνα με την ανάλυση του ICIMES.


Όπως επισημαίνεται στην μετα-πανδημική φάση θα επέλθουν αλλαγές στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.


Ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως λέγεται, έχουν επικεντρωθεί πλήρως σε ζητήματα πληροφοριών μετά την κρίση του ιού. Οι αναλυτές τους δεν ασχολούνται πλέον με την κλασική αναφορά και ανάλυση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.


«Μέρος των μέσων ενημέρωσης εμπλέκεται σε έναν πόλεμο προπαγάνδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης εναντίον ορισμένων ατόμων / οργανισμών / κρατών, με την κυκλοφορία των παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό, δημιουργώντας έτσι γενικό πανικό στους πολίτες μιας συγκεκριμένης χώρας", αναφέρει η ανάλυση.


Προσθέτει ότι οι αναλύσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδημίες και την ιατρική, αλλά μάλλον έναν τυπικό τύπο μυστικών υπηρεσιών και πολέμου.


Εκείνο που αποτελεί έκπληξη για μερικούς ήταν η εμφάνιση επιλεκτικής πληροφόρησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποδηλώνοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν περάσει τη γραμμή κρίσης στην παγκόσμια επιδημία.


Υπάρχει επίσης μια δημόσια αντίληψη για τις μεγάλες διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των δραστηριοτήτων πληροφοριών με το ιατρικό επάγγελμα και την επιδημιολογία, καταλήγει η ανάλυση και αυτό εγείρει το ερώτημα:

 Ποιο είναι το ενδιαφέρον των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επιδημίας και πώς να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για τον ιό στο πολιτικό φάσμα και τις διεθνείς σχέσεις.




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: